:: جلد 24 - ::
جلد 24 - صفحات 426-413 برگشت به فهرست نسخه ها
راضیه انصاری نژاد 1، حبیب الله ناظم2 ، نوید امیدی فر3 ، هیبت الله صادقی4
1- گروه بیوشیمی، دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران، ، RAZIYEHANSARINRJAD@YAHOO.COM
2- گروه بیوشیمی، دانشگاه پیام نور شهرضا، شهرضا، ایران،
3- گروه پاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- مرکزتحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی، یاسوج، یاسوج، ایران،
چکیده :
زمینه و هدف: امروزه بیماری های کبدی یکی از مشکلات مهم جوامع بشری است. یافتن دارویی مؤثر در
درمان این اختلالات مورد توجه محققین و پزشکان می باشد آویشن دنایی به واسطه داشتن ترکیبات پلی‌فنلی و فلاونوئیدی دارای خواص آنتی‌اکسیدانی بالایی می‌باشند. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات محافظت کبدی عصاره هیدروالکلی آویشن دنایی بر سمیت کبدی القا شده به وسیله تتراکلریدکربن در موش‌های صحرایی بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، تعداد40 سر موش صحرایی‌نر نژاد ویستار با وزن 250ـ220 گرم به صورت تصادفی به پنج گروه هشت‌تایی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان کنترل و در چهار گروه دیگر به وسیله تتراکلریدکربن سمیت کبدی)هپاتوتوکسیک ) ایجاد شد. از این چهار گروه یک گروه به عنوان شاهد و در سه گروه دیگر روزانه به ترتیب 400 و 600، 800 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن موش از عصاره پودر گیاه به صورت دهانی داده شد. 45 روز بعد از شروع مطالعه در کلیه گروه‌ها آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز (ALT)آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)وآلکالین فسفاتاز (ALP)و هم‌چنین غلظت‌های سرمی‌پروتئین تام، آلبومین و بیلی‌روبین که از شاخص‌های آسیب‌های کبدی است اندازه‌گیری و با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.

یافته‌ها: غلظت پروتئین تام، آلبومین و بیلی‌روبین تام و مستقیم در گروه کنترل منفی نسبت به گروه کنترل مثبت تفاوت معنی‌داری نداشت(05/0p>)، ولی میزان فعالیت آنزیم‌های کبدی تفاوت معنی‌داری را نشان داد(05/0p<). فعالیت آنزیم‌های کبدی در گروه آزمونII  و بیلی روبین در گروه آزمونIII  کاهش بهتری را نشان داد.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهد عصاره گیاه آویشن دنایی در برابر آسیب‌های کبدی ایجاد شده به وسیله تتراکلریدکربن دارای اثرات محافظتی است.

واژه‌های کلیدی: سمیت کبدی، آویشن دنایی، تتراکلریدکربن، آمینوترانسفراز، محافظت کبدی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1397/6/22 | پذیرش: 1398/4/29 | انتشار: 1398/4/29

Ansari Nejad R, Nazem H, Omidifar N, Sadeghi H. Evaluation of the Hepatoprotective Effect of Hydroalcoholic Extract of Thymus Daenensis on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatotoxicity in Rats. armaghanj 2019; 24 (S3) :413-426