1- دانشگاه علوم پزشکی شیراز 2- دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، masomeamin@gmail.com
چکیده: (216 مشاهده)
زمینه و هدف: ﺳﻼﻣﺖ ﺷﯿﺮ و ﻓﺮآورده ﻫﺎی آن ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ارزش ﺑﺎﻻی غذایی آنها در ﺗﻐﺬیﻪ اﻧﺴﺎن از اﻫﻤﯿﺖ ﺑﺴﺰایی ﺑﺮﺧﻮردار می ﺑﺎﺷﺪ. ایﻦ ﻣﯿﺎن وﻋﺪه ﻣﻐﺬی، یکی از ﻣﻬﻤﺘﺮیﻦ ﻣﻨﺎبعی اﺳﺖ که ﺗﻮﺳﻂ ﻋﻮاﻣﻞ میکروبی آﻟﻮده می ﺷﻮد. بروسلوز یکی از مهمترین بیماری های زئونوز محسوب شده و در اغلب کشورهای حوزه خاورمیانه از جمله ایران به صورت اندومیک شایع می باشد و با شیوع متفاوت در جمعیت دامی و انسان از نقاط مختلف کشور گزارش شده است. این بیماری، یک بیماری عفونی باکتریایی است که توسط میکروارگانیسمی از جنس بروسلا ایجاد می شود و ﺑﻪ راحتی از ﻃﺮیﻖ ﺷﯿﺮ ﺧﺎم آﻟﻮده، اﻧﺘﻘﺎل مییﺎﺑﺪ. هدفازاینمطالعهجداسازیبروسلااز شیر و فرآورده های لبنی سنتی در شهرستان ممسنی وتعیینگونههایاینباکتریبه منظوربررسیشیوعاینسویههابود. روش بررسی: در ایﻦ پژوﻫﺶ در طی ﻣﺪت 3 ﻣﺎه، ﺗﻌﺪاد 200 نمونه از فرآورده های لبنی سنتی شامل ۵۰ نمونه شیر خام، ۵۰ نمونه ماست، ۵۰ نمونه سرشیر و ۵۰ نمونه پنیر از سطح دامپروری های مناطق روستایی و مغازه های درون شهری شهرستان ممسنی در ظروف استریل جمع آوری شده و ﺑﻼﻓﺎﺻﻠﻪ ﺑﻪ آزمایشگاه میکروب شناسی ﻣﻨﺘﻘﻞ گردید. ﺟﻬﺖ ﺗﺸﺨﯿﺺ گونه احتمالی باکتری ﺑﺮوﺳﻼی موجود در نمونه ها، از ﻣﺤﯿﻂ کشت اختصاصی ﺣﺎوی ساپلیمنت ﺟﻬﺖ ﺟﻠﻮگیری از رﺷﺪ ﺳﺎیﺮ پاﺗﻮژنﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده گردید. DNA نمونه ها به وسیله کیت DNp استخراج گردید. یافته ها: در این مطالعه با استفاده از تست PCR، به ترتیب 1.86%و 2.8%،0.3% و 0% از نمونه های شیر خام، پنیر، ماست و کره آلوده به باکتری که بروسلا ملی تنسیس تشخیص داده شد. نتیجهگیری: اگرچه تماس با دام و فرآورده های آلوده به باکتری بروسلا به عنوان مهمترین عوامل خطر ابتلا به بروسلوز شناخته شده اند ولی شرایط اقلیمی و نوع دامداری فرهنگ دامپروی و رفتار غذایی مردم هر منطقه در شیوه استفاده از فرآورده های دامی و همچنین گونه های بیوتیپ شایع عامل پاتوژن در هر ناحیه جغرافیایی عواملی هستند که الگوی بروز بیماری را در جوامع مختلف متفاوت نشان می دهد. ﻧﺘﺎیﺞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪه ﻧﺸﺎنگر ایﻦ موضوع می ﺑﺎﺷﺪ با وجود اقدامات ﺻﻮرت گرﻓﺘﻪ ﺟﻬﺖ پیشگیری از ﺑﯿﻤﺎری ﺑﺮوﺳﻠﻮز، ﻫﻨﻮز ﻫﻢ اﺣﺘﻤﺎل آﻟﻮدگی ﺷﯿﺮﺧﺎم و فرآورده های سنتی لبنیات ﺑﻪ باکتری ﺑﺮوﺳﻼ وﺟﻮد دارد.
Kalantari M, Askarpour N, Azizi K, Azizi K, Amin M, Vahedi M et al . PCR-based detection of Brucella melitensis contamination in local dairy products in Mamasani city, Fars Province, South of Iran, 2021.. armaghanj 2024; 29 (2) URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3537-fa.html
کلانتری محسن، عسکرپور نسرین، عزیزی کوروش، یوسفی مسعود، امین معصومه، واحدی مظفر و همکاران.. بررسی ﻣﯿﺰان شیوع آلودگی شیر و فرآورده های لبنی سنتی به باکتری ﺑﺮوﺳﻼ ملی تنسیس به روش PCR، شهرستان ممسنی، استان فارس، جنوب ایران، سال 1400. ارمغان دانش. 1402; 29 (2)