1- مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران 2- گروه بهداشت عمومی، مجتمع آموزش عالی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نورآباد ممسنی، ایران 3- گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران 4- گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماریها، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، masomeamin@gmail.com 5- کارشناس توسعه شبکه و ارتقای سلامت، مرکز شهدای والفجر، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (387 مشاهده)
زمینه و هدف: ﺳﻼﻣﺖ ﺷﯿﺮ و ﻓﺮآوردهﻫﺎی آن ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ارزش ﺑﺎﻻی غذایی آن از اﻫﻤﯿﺖ ﺑﺴﺰایی ﺑﺮﺧﻮردار میﺑﺎﺷﺪ. این ﻣﯿﺎن وﻋﺪه ﻣﻐﺬی، به وسیله ﻋﻮاﻣﻞ میکروبی آﻟﻮده میﺷﻮد. بروسلوز یکی از مهمترین بیماریهای زئونوز محسوب شده و در کشورهای خاورمیانه به صورت اندومیک شایع بوده و در جمعیت انسانی و دامی نقاط مختلف کشورمان نیز گزارش شده است. بروسلوز، یک بیماری عفونی باکتریایی است که به وسیله میکروارگانیسمی از جنس بروسلا ایجاد شده و از ﻃﺮیق ﺷﯿﺮ و فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه اﻧﺘﻘﺎل مییاﺑﺪ. هدف از این مطالعه بررسی ﻣﯿﺰان شیوع آلودگی شیر و فرآوردههای لبنی سنتی به باکتری ﺑﺮوﺳﻼ ملی تنسیس به روش PCR، شهرستان ممسنی، استان فارس، جنوب ایران می باشد. روش بررسی:در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1400 انجام شد، 200 نمونه از فرآوردههای لبنی سنتی شامل ۵۰ نمونه شیر خام، ۵۰ نمونه ماست، ۵۰ نمونه پنیر و ۵۰ نمونه کره از دامپروریهای مناطق روستایی و مغازههای درون شهری شهرستان ممسنی جمع آوری و ﺑﻪ آزمایشگاه میکروبشناسی ﻣﻨﺘﻘﻞ گردید. ﺟﻬﺖ ﺗﺸﺨﯿﺺ گونه احتمالی باکتری ﺑﺮوﺳﻼی موجود در نمونهها، از ﻣﺤﯿﻂ کشت ﺣﺎوی ساپلیمنت ﺟﻬﺖ ﺟﻠﻮگیری از رﺷﺪ سایر پاتوژنها اﺳﺘﻔﺎده گردید. DNA نمونهها به وسیله کیت DNp استخراج گردید. جهت بهینهسازی تست PCR، نمونهDNA ازسوش استانداردباکتریبهروشجوشاندن و (cat:DN 811530)DNG استخراج شد. در هر واکنش، DNA الگو، پرایمرها(Bru و Low Bru Up)، کلرید منیزیوم، dNT و آنزیم TaqDNA پلیمراز مطابق دستورالعمل استفاده شد. واکنشمرحلهدومباهمانمقادیربهینهگردید. درمرحلهدومبهجای DNA الگو،ازمحصولرانداولاستفادهشد.پرایمرهایمرحلهدومشاملپرایمرهای Bru Up, Bru Inمیباشد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها:نتایج این مطالعه، به ترتیب 86/1، 8/2، 3/0 درصد و صفر درصد از نمونههای شیر خام، پنیر، ماست و کره آلوده به باکتری بروسلا ملی تنسیس تشخیص داده شد.تست PCR بهینهشدهازاختصاصیتبسیاربالاییبرخورداربود،بهطوری کهبهجز DNA بروسلاباهیچ کدام از DNAهای موردمطالعهواکنشیصورتنگرفت. نتیجهگیری: اگر چه تماس با دام و فرآوردههای آلوده به باکتری بروسلا به عنوان مهمترین عوامل ابتلا به بروسلوز شناخته شدهاند، ولی شرایط اقلیمی و نوع دامداری و رفتار غذایی مردم در شیوه استفاده از فرآوردههای دامی و نیز گونه پاتوژن در هر ناحیه جغرافیایی عواملی هستند که الگوی بروز بیماری را در جوامع مختلف نشان میدهد. ﻧﺘﺎیج ﺑه ﺪﺳﺖ آﻣﺪه نشان می دهد که با وجود اقدامات ﺻﻮرت گرﻓﺘﻪ ﺟﻬﺖ پیشگیری از ﺑﯿﻤﺎری ﺑﺮوﺳﻠﻮز، ﻫﻨﻮز اﺣﺘﻤﺎل آﻟﻮدگی فرآوردههای لبنی ﺑﻪ باکتری ﺑﺮوﺳﻼ وﺟﻮد دارد.
Kalantari M, Askarpour N, Azizi K, Yousefi M, Amin M, Vahedi M et al . Investigating the Rate of Contamination of Milk and Traditional Dairy Products with Brucella Bacteria by PCR Method, Mamasani District, Fars Province, South of Iran. armaghanj 2024; 29 (2) :231-244 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3537-fa.html
کلانتری محسن، عسکرپور نسرین، عزیزی کوروش، یوسفی مسعود، امین معصومه، واحدی مظفر و همکاران.. بررسی ﻣﯿﺰان شیوع آلودگی شیر و فرآوردههای لبنی سنتی به باکتری ﺑﺮوﺳﻼ ملی تنسیس به روش PCR، شهرستان ممسنی، استان فارس، جنوب ایران. ارمغان دانش. 1403; 29 (2) :231-244