[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 29، شماره 2 - ( 1-1403 ) ::
جلد 29 شماره 2 صفحات 244-231 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ﻣﯿﺰان شیوع آلودگی شیر و فرآورده‌های لبنی سنتی به باکتری ﺑﺮوﺳﻼ ملی تنسیس به روش PCR، شهرستان ممسنی، استان فارس، جنوب ایران
محسن کلانتری1 ، نسرین عسکرپور2 ، کوروش عزیزی3 ، مسعود یوسفی2 ، معصومه امین 4، مظفر واحدی3 ، علی کشاورز5
1- مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- گروه بهداشت عمومی، مجتمع آموزش عالی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نورآباد ممسنی، ایران
3- گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4- گروه بیولوژی و کنترل ناقلین بیماری‌ها، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، masomeamin@gmail.com
5- کارشناس توسعه شبکه و ارتقای سلامت، مرکز شهدای والفجر، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (387 مشاهده)
زمینه و هدف: ﺳﻼﻣﺖ ﺷﯿﺮ و ﻓﺮآورده‌ﻫﺎی آن ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ارزش ﺑﺎﻻی غذایی آن از اﻫﻤﯿﺖ ﺑﺴﺰایی ﺑﺮﺧﻮردار می‌ﺑﺎﺷﺪ. این ﻣﯿﺎن وﻋﺪه ﻣﻐﺬی، به وسیله ﻋﻮاﻣﻞ میکروبی آﻟﻮده می‌ﺷﻮد. بروسلوز یکی از مهم‌ترین بیماری‌های زئونوز محسوب شده و در کشورهای خاورمیانه به صورت اندومیک شایع بوده و در جمعیت انسانی و دامی نقاط مختلف کشورمان نیز گزارش شده است. بروسلوز، یک بیماری عفونی باکتریایی است که به وسیله میکروارگانیسمی از جنس بروسلا ایجاد شده و از ﻃﺮیق ﺷﯿﺮ و فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه اﻧﺘﻘﺎل می‌یاﺑﺪ. هدف از این مطالعه بررسی ﻣﯿﺰان شیوع آلودگی شیر و فرآورده‌های لبنی سنتی به باکتری ﺑﺮوﺳﻼ ملی تنسیس به روش PCR، شهرستان ممسنی، استان فارس، جنوب ایران می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1400 انجام شد، 200 نمونه از فرآورده‌های لبنی سنتی شامل ۵۰ نمونه شیر خام، ۵۰ نمونه ماست، ۵۰ نمونه پنیر و ۵۰ نمونه کره از دامپروری‌های مناطق روستایی و مغازه‌های درون شهری شهرستان ممسنی جمع آوری و ﺑﻪ آزمایشگاه میکروب‌شناسی ﻣﻨﺘﻘﻞ گردید. ﺟﻬﺖ ﺗﺸﺨﯿﺺ گونه احتمالی باکتری ﺑﺮوﺳﻼی موجود در نمونه‌ها، از ﻣﺤﯿﻂ کشت ﺣﺎوی ساپلیمنت ﺟﻬﺖ ﺟﻠﻮگیری از رﺷﺪ سایر پاتوژن‌ها اﺳﺘﻔﺎده گردید. DNA نمونه‌ها به وسیله کیت DNp استخراج گردید. جهت بهینه‌سازی تست PCR، نمونهDNA از سوش استاندارد باکتری به روش جوشاندن و (cat:DN 811530)DNG  استخراج شد. در هر واکنش، DNA الگو، پرایمرها(Bru و Low Bru Up)، کلرید منیزیوم، dNT و آنزیم Taq DNA پلیمراز مطابق دستورالعمل استفاده شد. واکنش مرحله دوم با همان مقادیر بهینه گردید. در مرحله دوم به جای DNA الگو، از محصول راند اول استفاده شد. پرایمرهای مرحله دوم شامل پرایمرهای Bru Up, Bru In می‌باشد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج این مطالعه، به ترتیب 86/1، 8/2، 3/0 درصد و صفر درصد از نمونه‌های شیر خام، پنیر، ماست و کره آلوده به باکتری بروسلا ملی تنسیس تشخیص داده شد. تست PCR بهینه شده از اختصاصیت بسیار بالایی برخوردار بود، به طوری که به جز DNA بروسلا با هیچ کدام از DNAهای مورد مطالعه واکنشی صورت نگرفت.  

نتیجه‌گیری: اگر چه تماس با دام و فرآورده‌های آلوده به باکتری بروسلا به عنوان مهم‌ترین عوامل ابتلا به بروسلوز شناخته شده‌اند، ولی شرایط اقلیمی و نوع دامداری و رفتار غذایی مردم در شیوه استفاده از فرآورده‌های دامی و نیز گونه‌ پاتوژن در هر ناحیه جغرافیایی عواملی هستند که الگوی بروز بیماری را در جوامع مختلف نشان می‌دهد. ﻧﺘﺎیج ﺑه ﺪﺳﺖ آﻣﺪه نشان می دهد که با وجود اقدامات ﺻﻮرت گرﻓﺘﻪ ﺟﻬﺖ پیشگیری از ﺑﯿﻤﺎری ﺑﺮوﺳﻠﻮز، ﻫﻨﻮز اﺣﺘﻤﺎل آﻟﻮدگی فرآورده‌های لبنی ﺑﻪ باکتری ﺑﺮوﺳﻼ وﺟﻮد دارد.

 
واژه‌های کلیدی: بروسلوز، پی سی آر، شیوع آلودگی
متن کامل [PDF 556 kb]   (58 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1402/7/20 | پذیرش: 1402/11/15 | انتشار: 1402/12/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kalantari M, Askarpour N, Azizi K, Yousefi M, Amin M, Vahedi M et al . Investigating the Rate of Contamination of Milk and Traditional Dairy Products with Brucella Bacteria by PCR Method, Mamasani District, Fars Province, South of Iran. armaghanj 2024; 29 (2) :231-244
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3537-fa.html

کلانتری محسن، عسکرپور نسرین، عزیزی کوروش، یوسفی مسعود، امین معصومه، واحدی مظفر و همکاران.. بررسی ﻣﯿﺰان شیوع آلودگی شیر و فرآورده‌های لبنی سنتی به باکتری ﺑﺮوﺳﻼ ملی تنسیس به روش PCR، شهرستان ممسنی، استان فارس، جنوب ایران. ارمغان دانش. 1403; 29 (2) :231-244

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3537-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 2 - ( 1-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4657