:: دوره 26، شماره 1 - ( 1-1400 ) ::
جلد 26 شماره 1 صفحات 32-18 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات هیستومورفومتریک کیسه منی موش‌های صحرایی بالغ جوان و مسن پس از دریافت دانه کنجد(Sesamum indicum L.)
طاهره صفری1 ، شیما حسینی فر 2، نعیم عرفانی مجد1 ، قدرت ال. . محمدی3
1- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، sh.hosseinifar@scu.ac.ir
3- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (1420 مشاهده)
زمینه و هدف: دانه گیاه کنجد حاوی ترکیبات فیتواستروژن و آنتی­اکسیدان می‌باشند که می­تواند روی دستگاه تولید مثل تأثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت کیسه منی در فعالیت­های تولید مثلی جنس نر، لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی تغییرات هیستومورفومتری کیسه منی موش صحرایی بالغ جوان و مسن پس از دریافت دانه کنجد بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1396 انجام شد، 40 سر موش صحرایی جوان و مسن وارد مطالعه شدندو به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه کنترل جوان و مسن هر کدام به 2 گروه(30 روزه و 60 روزه) تقسیم و روزانه 28 گرم پلت دریافت کردند. گروه تیمار جوان و مسن نیز هر کدام به 2 گروه(30 روزه و 60 روزه) تقسیم شدند و روزانه 5/8 گرم دانه­ی کنجد و 5/19 گرم پلت(30 و 70 درصد جیره­ غذایی) دریافت کردند. در پایان دوره پرورش، پس از آسان­کشی، نمونه­گیری انجام شد. از کیسه­ منی به روش استاندارد تهیه مقاطع بافتی، برش­هایی به ضخامت 6ـ5 میکرومتر تهیه و با روش هماتوکسیلین ـ ائوزین رنگ­آمیزی شدند، از سوی دیگر، سطح هورمون تستوسترون خون نیز اندازه­گیری شد. داده‌های جمع­آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: ارزیابی هیستومورفومتریک کیسه منی نشان داد که تیمار 30 و 60 روزه با کنجد در موش­های جوان، موجب افزایش معنی­دار ضخامت بافت پوششی، ضخامت طبقه­ عضلانی و ضخامت کل دیواره شده است. در تیمار 30 و 60 روزه در موش­های مسن ضخامت طبقه عضلانی و ضخامت کل دیواره افزایش معنی­داری را نشان داد. به دنبال مصرف کنجد، هورمون تستوسترون در موش­های جوان افزایش پیدا کرد. هم‌چنین به دنبال مصرف کنجد در ساختار بافتی کیسه منی موش­های مسن نسبت به موش‌های جوان بهبود قابل توجهی مشاهده نشد(05/0p<).
 
نتیجه­گیری: به نظر می‌رسد روند افزایش سن تغییر چندانی در بافت کیسه منی ایجاد نکرده، ولی دانه کنجد توانسته موجب بهبود ساختار بافتی کیسه­ منی موش­های صحرایی جوان و مسن از جمله افزایش ضخامت بافت پوششی، طبقه­ عضلانی و کل دیواره آن شود.

 
واژه‌های کلیدی:  هیستومورفومتریک، کنجد، کیسه­ی منی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 1252 kb]   (336 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/4/13 | پذیرش: 1399/8/28 | انتشار: 1399/12/12



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 1 - ( 1-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها