طاهره صفری1 ، شیما حسینی فر 2، نعیم عرفانی مجد1 ، قدرت ال. . محمدی3
1- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، sh.hosseinifar@scu.ac.ir
3- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
زمینه و هدف: دانه گیاه کنجد حاوی ترکیبات فیتواستروژن و آنتی­اکسیدان می‌باشند که می­تواند روی دستگاه تولید مثل تأثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت کیسه منی در فعالیت­های تولید مثلی جنس نر، لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی تغییرات هیستومورفومتری کیسه منی موش صحرایی بالغ جوان و مسن پس از دریافت دانه کنجد بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1396 انجام شد، 40 سر موش صحرایی جوان و مسن وارد مطالعه شدندو به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه کنترل جوان و مسن هر کدام به 2 گروه(30 روزه و 60 روزه) تقسیم و روزانه 28 گرم پلت دریافت کردند. گروه تیمار جوان و مسن نیز هر کدام به 2 گروه(30 روزه و 60 روزه) تقسیم شدند و روزانه 5/8 گرم دانه­ی کنجد و 5/19 گرم پلت(30 و 70 درصد جیره­ غذایی) دریافت کردند. در پایان دوره پرورش، پس از آسان­کشی، نمونه­گیری انجام شد. از کیسه­ منی به روش استاندارد تهیه مقاطع بافتی، برش­هایی به ضخامت 6ـ5 میکرومتر تهیه و با روش هماتوکسیلین ـ ائوزین رنگ­آمیزی شدند، از سوی دیگر، سطح هورمون تستوسترون خون نیز اندازه­گیری شد. داده‌های جمع­آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

یافته­ها: ارزیابی هیستومورفومتریک کیسه منی نشان داد که تیمار 30 و 60 روزه با کنجد در موش­های جوان، موجب افزایش معنی­دار ضخامت بافت پوششی، ضخامت طبقه­ عضلانی و ضخامت کل دیواره شده است. در تیمار 30 و 60 روزه در موش­های مسن ضخامت طبقه عضلانی و ضخامت کل دیواره افزایش معنی­داری را نشان داد. به دنبال مصرف کنجد، هورمون تستوسترون در موش­های جوان افزایش پیدا کرد. هم‌چنین به دنبال مصرف کنجد در ساختار بافتی کیسه منی موش­های مسن نسبت به موش‌های جوان بهبود قابل توجهی مشاهده نشد(05/0p<).

نتیجه­گیری: به نظر می‌رسد روند افزایش سن تغییر چندانی در بافت کیسه منی ایجاد نکرده، ولی دانه کنجد توانسته موجب بهبود ساختار بافتی کیسه­ منی موش­های صحرایی جوان و مسن از جمله افزایش ضخامت بافت پوششی، طبقه­ عضلانی و کل دیواره آن شود.

واژه‌های کلیدی:  هیستومورفومتریک، کنجد، کیسه­ی منی، موش صحرایی
دریافت: 1399/4/13 | پذیرش: 1399/8/28 | انتشار: 1399/12/12

Safari T, Hosseini Far S, Erfani Majd N, Mohammadi G. Evaluation of histomorphometric changes of the seminal vesicles of young and old adult rats after receiving sesame seeds (Sesamum indicum L.). armaghanj 2021; 26 (1) :18-32

صفری طاهره، حسینی فر شیما، عرفانی مجد نعیم، محمدی قدرت ال... بررسی تغییرات هیستومورفومتریک کیسه منی موش‌های صحرایی بالغ جوان و مسن پس از دریافت دانه کنجد(Sesamum indicum L.). ارمغان دانش. 1400; 26 (1) :18-32