اثر انجماد شیشه‌ای برروی پارامترها و آپوپتوز اسپرم مردان بارور
مریم ادیب ، مینا رمضانی 1، محمدعلی خلیلی
1- ، mina.ramezani@gmail.com
مقدمه و هدف: امروزه انجماد اسپرم انسان به عنوان تکنیک رایجی برای درمان ناباروری به کار می‌رود. انجماد به روش‌های مختلف کم و بیش سبب کاهش تحرک و قابلیت حیات اسپرم در مردان بارور می‌شود، اما هنوز اثر روش انجماد شیشه‌ای بر روی پارامترهای اسپرم مردان بارور و نیز میزان آپوپتوز آنها بررسی نشده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر انجماد شیشه ای بر روی پارامترهای اسپرم (تحرک، مورفولوژی، قابلیت حیات و شمارش) و میزان آپوپتوز آن در مردان بارور است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی که در سال 1388 در مرکز تحقیقاتی‌ ـ درمانی ناباروری یزد انجام شد، نمونه های سیمن 17 نفر مراجعه کننده به مرکز، به وسیله خود انزالی جمع‌آوری و آنالیز آن طبق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی انجام گرفت. سپس از نمونه‌ها اسمیر تهیه شد و لام‌ها برای رنگ‌آمیزی تانل و تعیین درصد مرگ سلولی فیکس شدند. مقداری از سیمن با کرایو لوپ برداشته شد و مستقیماً در نیتروژن مایع منجمد شد. پس ازگذشت حداقل 7 روز از انجماد، نمونه‌ها طی مراحلی ذوب شده و پارامترهای اسپرمی‌آن بررسی شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزاز SPSS و آزمون‌های آماری تی زوجی و ویل کاکسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: درصد تحرک پیش‌رونده بعد از انجماد شیشه‌ای به طور معنی‌داری کاهش یافت(05/0p<). هم‌چنین کاهش معنی‌داری در قابلیت حیات و مورفولوژی اسپرم و افزایش معنی‌داری در میزان آپوپتوز مشاهده شد(05/0p<)، اما پارامتر شمارش اسپرم تغییر معنی‌داری نداشت (05/0p>). نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که انجماد شیشه‌ای بر روی پارامترها و میزان آپوپتوز اسپرم مردان بارور اثر سوئی دارد. هر چند میزان آپوپتوز نسبت به سایر روش‌های انجماد کمتر است.
واژه‌های کلیدی: انجماد شیشه‌ا‌ی، اسپرم، آپوپتوز، باروری
دریافت: 1394/2/14 | پذیرش: 1394/2/14 | انتشار: 1394/2/14

Adib M, Ramezani M, Khalili M. Effect of Vitrification on Sperm Parameters and Apoptosis in Fertile Men. armaghanj 2011; 15 (4) :356-365

ادیب مریم، رمضانی مینا، خلیلی محمدعلی. اثر انجماد شیشه‌ای برروی پارامترها و آپوپتوز اسپرم مردان بارور. ارمغان دانش. 1389; 15 (4) :356-365