هیستومورفولوژی پیوند بافت تازه تخمدان موش‌های نژاد بالب‌سی در عضلات ناحیه پشتی
ایرج امیری 1، ناهید انواری ، امیر حسین مودب ، نیلوفر کاظمی سبزوار ، محمد کریمیان ، فرزاد فروزان فر
1- ، amiri44@yahoo.com
مقدمه و هدف: تا به حال روش‌های مختلفی جهت حفظ قابلیت باروری در دختران و زنان جوان مبتلا به سرطان مورد توجه قرار گرفته‌اند. یکی از شاخص‌ترین این روش‌ها پیوند بافت تخمدان می‌باشد. با وجود موفقیت نسبی این روش، بحث‌های گوناگونی در خصوص مکان مناسب پیوند و روش‌های مختلف انجام پیوند وجود دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی هیستومورفولوژیک پیوند بافت تاره تخمدان به دو روش داخل عضلانی و ما بین عضلانی در موش‌های نژاد بالب‌سی انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد، پیوند بافت تازه تخمدان در تعداد 20 سر از موش‌های 6 هفته‌ای ماده نژاد بالب سی که در 14ـ12 روزگی تخمدان آنها برداشته شده بود، به دو روش داخل عضلانی و ما بین عضلانی در عضلات ناحیه پشتی صورت پذیرفت. از تخمدان موش‌های ماده 14ـ12 روزه به عنوان بافت پیوندی استفاده شد. موش‌های دریافت کننده پیوند به مدت 4 هفته به صورت یک روز در میان یک واحد هورمون محرک فولیکولی به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان هفته دهم تمامی ‌موش‌های دریافت کننده پیوند کشته شده و بافت تخمدان پیوندی خارج گردید. کلیه نمونه‌ها جهت بررسی وضعیت رگ‌زایی و ماندگاری فولیکول‌ها مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: در گروه پیوند بین عضلانی کلیه پیوندهای بافت تازه تخمدان دژنره شدند و هیچ رگ‌زایی جدیدی مشاهده نشد. در گروه پیوند داخل عضلانی به غیر از 2 مورد رد پیوند، در مقاطع تهیه شده علی‌رغم آن که در برخی مناطق بافت پیوندی نقاط نکروتیک کوچک مشاهده شد، لیکن بیشتر بافت تخمدانی از نظر ظاهری سالم بود و در داخل آن فولیکول‌های ابتدایی و فولیکول‌های اولیه، ثانویه و آنترال مشاهده شد. به غیر از کاهش معنی‌دار در تعداد فولیکول‌ها و اندازه کوچک‌تر فولیکول‌ها در بافت پیوندی در مقایسه با گروه کنترل(05/0p<)، هیچ تفاوتی عمده دیگری در مورفولوژی، هیستولوژی و روند بلوغ فولیکول‌ها در میان تخمدان‌های پیوندی و گروه کنترل وجود نداشت. نتیجه‌گیری: پیوند بافت تازه تخمدان در داخل عضلات ناحیه پشتی بدون نیاز به پایه عروقی، دارای قابلیت رگ‌زایی جدید، بقای مناسب فولیکول‌های ابتدایی و تکامل طبیعی و قابل توجه فولیکول‌های در حال رشد می‌باشد. دژنره شدن کلیه بافت‌های پیوندی در گروه پیوند ما بین عضلانی نشان‌گر نامناسب بودن این مکان جهت انجام پیوند است.
واژه‌های کلیدی: بافت تخمدان، پیوند، موش، عضله ناحیه پشتی
دریافت: 1394/2/9 | پذیرش: 1394/2/9 | انتشار: 1394/2/9

Amiri I, Anvari N, Moaddab A, Kazemi Sabzevar N, Karimian M, Forozan Far F. Histomorphological Evaluation of Fresh Ovarian Tissue Transplanted Into Back Muscles of Balb/C Mice . armaghanj 2011; 16 (2) :130-140

امیری ایرج، انواری ناهید، مودب امیر حسین، کاظمی سبزوار نیلوفر، کریمیان محمد، فروزان فر فرزاد. هیستومورفولوژی پیوند بافت تازه تخمدان موش‌های نژاد بالب‌سی در عضلات ناحیه پشتی. ارمغان دانش. 1390; 16 (2) :130-140