هدا مجیری فروشانی 1، عاطفه زاهدی2 ، محمد ایمانی3
1- گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران ، dr.mojiri@yahoo.com
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده علوم پزشکی اسدآباد، اسدآباد، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان ، ایران
زمینه و هدف : ابتلا به عفونت‌های قارچی فرصت‌طلب متعاقب کوویدـ۱۹ از مشکلات جدی می‌باشد. متعاقب ابتلا، داروهای ضدقارچ نیز در درمان بیماران قرار می گیرد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و تأثیر همه‌گیری کوویدـ19 بر شیوع عفونت‌های قارچی فرصت‌طلب و میزان مصرف داروهای ضدقارچ در بیماران بستری در بیمارستانهای آبادان بود.

روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی و گذشته نگر می‌باشد که در سال 1401 انجام شد. در این مطالعه ، پرونده بیمارانی که حداقل یکی از داروهای فلوکنازول، کاسپوفانجین و آمفوتریسین بی را در مدت بستری در بیمارستان‌های آبادان در یک سال قبل یا دو سال اول همه‌گیری کوویدـ19 دریافت کرده بودند، بررسی شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران، نوع بخش بستری، نوع عفونت قارچی، سابقه ابتلای قبلی به کوویدـ19 و شدت ابتلا به بیماری از پرونده‌های بیماران استخراج گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس و کای اسکوار تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: شیوع ابتلا به عفونت‌های قارچی موکورمایکوزیس و آسپیرژیلوس در دوران پس از همه‌گیری کوویدـ 19 افزایش معنی‌داری نسبت به قبل از بحران کوویدـ19 داشته است. مصرف داروهای  ضدقارچ  در دوران پس از همه‌گیری کوویدـ19 نسبت به دوران قبل از همه‌گیری افزایش داشته هر چند از نظر آماری معنی‌دار نبوده است. شایع‌ترین عفونت قارچی، موکورمایکوزیس بوده است. ریه شایع‌ترین ارگان درگیر در بیماران قارچی گزارش شده است. بعد از همه‌گیری کوویدـ19، تمامی بیماران  مبتلا به عفونت‌های قارچی، سابقه ابتلاء به کوویدـ19 از نوع شدید داشته‌اند. آمفوتریسین بی، بیشترین داروی مصرفی بوده است. کاسپوفانجین در افراد مبتلا به آسپرژیلوزیس، آمفوتریسین بی در افراد مبتلا به موکورمایکوزیس و فلوکنازول در افراد مبتلا به کاندیدیا استفاده شده بود و این تفاوت معنی‌دار بود(001/0p<).

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که شیوع عفونت‌های قارچی موکورمایکوزیس و آسپرژیلوزیس در دوران پس از کوویدـ19 افزایش یافته است و به دنبال آن،  مصرف داروهای ضدقارچ در دوران پس از شیوع کوویدـ19 نیز افزایش یافته و مصرف هر سه داروی مورد بررسی بر اساس تطابق با گایدلاین‌ها، طبق اندیکاسیون صورت گرفته است.

واژه‌های کلیدی: آمفوتریسین بی، کاسپوفانجین، فلوکنازول، کوویدـ۱۹، عفونت‌های قارچی فرصت طلب
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی-عفونی
دریافت: 1402/7/16 | پذیرش: 1402/12/26 | انتشار: 1402/12/26

Mojiri Forushani H, Zahedi A, Imani M. The Effect of the COVID-19 Epidemic on the Prevalence of Opportunistic Fungal Infections and the Consumption of Antifungal Drugs in Patients Hospitalized in Abadan Hospitals. armaghanj 2024; 29 (2) :262-277