تأثیر توان‌بخشی عصب روان‌شناختی بر حافظه و مدیریت خلق افراد مبتلا به سکته مغزی
آرزو همام ذاکری لنگرودی1 ، قاسم نظیری 2، مسعود محمدی1 ، اعظم داوودی1
1- گروه روانشناسی بالینی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- گروه روانشناسی بالینی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ، naziryy@yahoo.com
زمینه و هدف: سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در سراسر جهان است و هزینه‌های مالی بسیاری را به جامعه و نظام بهداشتی جهان تحمیل می­کند[H1] . تظاهرات بالینی سکته مغزی می تواند به سرعت سبب آسیب عصبی خفیف تا شدید شود که به طور عمده ناشی از کمبود جریان خون است، اما تأثیر سکته مغزی فراتر از آسیب اولیه مغز است. پیشرفت زوال شناختی ممکن است حتی با اهمیت‌تر از سکته مغزی باشد به طوری که اختلالات شناختی پس از سکته مغزی بر بازماندگان سکته مغزی تأثیر می‌گذارد. لذا هدف از این تعیین و تأثیر توان‌بخشی عصب روان‌شناختی بر حافظه و مدیریت خلق افراد مبتلا به سکته مغزی بود.

روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است و با استفاده از روش پیش‌آزمون‌ـ پس‌آزمون و پیگیری 6 ماهه در سال 1400ـ 1399 انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به سکته مغزی سنین ۲۰ تا ۶۰ سال شهر یاسوج می‌باشد. از بین جامعه آماری تعداد ۳۰ نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و در ادامه به روش نمونه‌گیری تصادفی در قالب دو گروه آزمایش(۱۵ نفر) و کنترل(۱۵ نفر) گمارش شدند، گروه آزمایش به مدت 22 جلسه ۹۰ دقیقه­ای تحت روش درمانی قرار گرفتند. به‌منظور جمع­آوری داده­های پژوهش از مقیاس معاینه مختصر وضعیت روانی فولشتاین(۱۹۷۵)، پروتکل درمان توان‌بخشی عصب روان‌شناختی، آزمون حافظه کاری وکسلر، حافظه بالینی وکسلر بزرگسالان، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II)، پرسشنامه اضطراب بک (BAI)، پرسشنامه تحمل ناکامی هارینگتون و آزمون تکانشگری بروـ نرو استفاده گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های کوواریانس، آنالیز واریانس با اندازه‌گیری نمونه‌های مکرر و تعقیبی بونفرونی تجزیه ‌و تحلیل شدند.

یافته­ها: نتایج نشان داد که رویکرد درمانی توان‌بخشی عصب روان‌شناختی بر حافظه ۹۲/۳۷=F در سطح ۰۰۱/۰ و مؤلفه­های مدیریت خلق(اضطراب۹۰/۴۲=F در سطح ۰۰۱/۰، افسردگی ۸۵/۶= Fدر سطح ۰۰۱/۰، تحمل ناکامی ۶۸/۹=F در سطح ۰۰۱/۰ و تکانشگری۴۶/۸ =F در سطح ۰۰۱/۰) افراد [H2] مبتلا به سکته مغزی مؤثر بوده است.

نتیجه­گیری: با توجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش می‌توان گفت: از جمله روش‌های درمانی مفید جهت بازسازی حافظه و مدیریت خلق، درمان عصب روان‌شناختی است.

واژه‌های کلیدی: توان‌بخشی عصب روان‌شناختی، حافظه، مدیریت خلق، سکته مغزی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1401/5/12 | پذیرش: 1401/12/6 | انتشار: 1401/12/16

Homam Zakeri Langarudi A, Naziri G, Mohammadi M, Davoodi A. The Effect of Neuropsychological Rehabilitation on Memory and Mood Management in Individuals with Stroke. armaghanj 2023; 28 (2) :189-204