منیژه کاشی نهنجی1 ، محمد فلاح 2، مهران بختیاری1
1- گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان ، ایران
2- گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان ، ایران ، fallah@umsha.ac.ir
زمینه و هدف: انگل‌های روده‌ای زئونوز و نماتودهای روده‌ای دام‌ها به طور غیرمستقیم، از چالش‌های بهداشتی انسان در کشورهای در حال توسعه می‌باشند. با توجه به نقش احتمالی انگل‌های گوارشی دام‌های اهلی در انتقال آلودگی به انسان و هم‌چنین اهمیت اقتصادی آنها در تولید فرآورده‌های پروتئنی و عدم اطلاع به روز از وضعیت آلودگی نشخوارکنندگان منطقه، هدف از این مطالعه بررسی و تعیین فراوانی گونه­های تریکوسترونژیلوس و دیگر تریکوسترونژیلیدها در نشخوارکنندگان ذبح‌ شده در کشتارگاه همدان بود.
روش‌ بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1399  با مراجعه به کشتارگاه همدان انجام شد، از 338 دام نمونه‌‌های شیردان و روده گرفته شد. نمونه‌ها به صورت جداگانه در ظروف دردار قرار داده شد و جهت تشخیص آلودگی انگلی به آزمایشگاه تحقیقاتی انگل‌شناسی دانشکده پزشکی همدان منتقل شد. پس از بازکردن و شستشوی محتویات نمونه‌ها در سینی بزرگی، چندین بار این محتویات از الک سیمی صاف شده و مواد شفاف به دست آمده به تدریج داخل سینی‌های دیگری ریخته شد و به کمک ذره‌بین دستی و نور چراغ مطالعه کرم‌ها جدا شد و در بطری‌هایی حاوی الکل‌ـ گلیسرین قرار داده شد. سپس با استفاده از کلیدهای تشخیصی، کرم‌ها درسطح جنس و گونه تشخیص داده شدند. اطلاعات مربوط به دام‌ها از قبیل؛ جنس، نوع دام، محل آناتومیکی و محل زیست دام در فرم اطلاعاتی ثبت شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌ آماری کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: از 338 دام مورد مطالعه تعداد70 رأس(70/20 درصد) گاو، تعداد 264 رأس(10/78 درصد) گوسفند و تعداد 4 رأس بز (18/1 درصد) بود. از این تعداد، 240 دام(71 درصد) نر و 98 دام(99/28 درصد) ماده بودند. 301 رأس(05/89 درصد) جوان و 37 رأس(94/10 درصد) پیر بودند. بیشترین درصد نمونه‌های آلوده مربوط به استرتاژیا استرتاژی64 مورد(5/48 درصد) و کمترین درصد نمونه‌های آلوده مربوط به گونه انگل نماتودیروس فیلی‌کولیس نر 1 مورد(6/1 درصد) بود. اکثر آلودگی‌ها از دام‌های پرورش یافته در منطقه  قروه و در جنس نر دیده شد، در ضمن هیچ گونه آلودگی کرمی در گاوها و بزها مشاهده نشد(001/0p<).

نتیجه‌گیری: آلودگی به استرتاژیا در دام‌های مورد مطالعه از شیوع بالایی برخوردار بود، انگل زئونوز تریکوسترونژیلوس در این تحقیق مشاهده نشد. شیوع نماتودهای روده‌ای در گوسفندان این منطقه هنوز قابل توجه است که باید برای کنترل آنها به وسیله مسئولین ذیربط برنامه‌ریزی شود.

واژه‌های کلیدی: تریکوسترونژیلیده، دام‌ها، همدان، کشتارگاه
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی
دریافت: 1400/3/30 | پذیرش: 1400/8/17 | انتشار: 1400/10/15

Kashi nahanji M, Bakhtiari M, Fallah M. Frequency of Trichostrongylus Species and Other Trichostrongylids in Ruminants Slaughtered in Hamadan Slaughter House in 2020. armaghanj 2021; 26 (6) :982-992