۱- گروه قلب کودکان ، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ۲- گروه اتفاقات، بیمارستان مرکزی شیراز، شیراز، ایران ۳- مرکز تحقیقات سلامت مؤثر بر عوامل اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، kmbz_ped86@yahoo.com
چکیده: (۳۰۳۳ مشاهده)
زمینه و هدف: تترالوژی فالوت(TOF) یکی از شایعترین بیماریها در بین ناهنجاریهای سیانوتیک قلبی مادرزادی است، 25 درصد این بیماران دارای قوس آئورت سمت راست میباشند. از طرف دیگر، قوس آئورت سمت راست در بسیاری از موارد با سندرومهای هتروتاکسی و منشأگیری نابجای شاخههای آئورتی همراه میباشد و دانستن این مطلب برای جراح قبل از عمل جراحی تصحیحی لازم و برای ترسیم نقشه راه برای جراحی کم عارضهتر بسیار کمک کننده و ضروری است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اختلالات قوس آئورت در بیماران مبتلا به تترالوژی فالوت بود.
روش بررسی: در این مطالعه که به صورت گذشتهنگر انجام شده است، 332 پرونده بیمار مبتلا به TOF که از طرف بخش قلب کودکان به منظور انجام آنژیوگرافی تشخیصی قبل از جراحی طی سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۷ به بخشهای آنژیوگرافی بیمارستانهای نمازی و شهید فقیهی شیراز ارجاع شده بودند، تحت بازنگری قرار گرفت. تمامی بیماران قبل از عمل جراحی تحت آنژیوگرافی تشخیصی قرار گرفته و فیلم آنژیوگرافی آنها گزارش و ظبط شده بودند. در این مطالعه مجدداً تمام رکوردهای آنژیوگرافی موجود پیش از عمل با دقت مطالعه و بازبینی شده و تمام اطلاعات موجود و نحوه چگونگی جهتگیری قوس آئورت و وجود ابنورمالیاتیهای آن در صورت وجود ثبت شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون تی دانشجویی .تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از تعداد کل ۳۳۲ نفر وارد شده به مطالعه ۳۱۲ نفر کودک و ۲۰ نفر بزرگسال بودند. توزیع سنی بیماران از یک ماه تا ۳۶ سال تعیین شد. مجموعاً از تعداد ۲۰۸ مذکر و ۱۲۴ مؤنث، تعداد 77 بیمار(2/23 درصد) دارای قوس آئورت راست بودند. در یکی از این بیماران قوس آئورت منقطع(interupted aortic arch)گزارش شد. از نظر توزیع جنسی، قوس آئورت راست در 1/22 درصد از بیماران مذکر و 9/24 درصد از بیماران مؤنث مشاهده شد که تفاوت آماری واضحی را نشان نداد(5/0=p). در این مطالعه اختلالات شاخههای آئورتی دیده نشد.
نتیجهگیری: درصد قابل توجهی از بیماران مبتلا به TOF دارای قوس آئورت سمت راست بوده(22 درصد) و اختلالات قوس آئورتی مانند قوس آئورت منقطع ممکن است در همراهی با آن دیده شود. دانستن وضعیت قرارگیری آئورت، اختلالات قوس و شاخههای غیرعادی آئورتی قبل از عمل جراحی کمک بزرگی برای جراح برای داشتن یک نقشه راه به منظور کاهش عوارض حین و بعد از عمل و بهبودی سریعتر بیمار خواهد بود.
Mehdizadegan N, Saeedi K, Rezakhani A, Keshavarz K. Evaluation of Aortic Arch Disorders in Patients with Tetralogy of Fallot. armaghanj 2021; 26 (2) :279-286 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3033-fa.html