1- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران 2- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، payam.varaee@gmail.com
چکیده: (4907 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف : پرستاران بزرگترین گروه مراقبان بهداشت را تشکیل میدهند و نقش مهمی را در کیفیت نگهداری از بیماران بر عهده دارند. تفکرات شغلی از مهمترین عواملی است که در عملکرد شغلی پرستاران نقش ویژهای را ایفا میکند. هدف پژوهش حاضر تعیین و بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تفکرات ناکارآمد شغلی در دانشجویان پرستاری بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون وپسآزمون و پیگیری با گروه کنترل است، جامعه این پژوهش دانشجویان دختر رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه بودند که بر اساس غربالگری و نمرات اکتسابی در پرسشنامه 36 نفری که دارای بالاترین نمره تفکرات ناکارآمد شغلی(یک انحراف معیار بالاتر از میانگین گروه) بودند به صورت در دسترس انتخاب شدند. این 36 نفر منتخب با گمارش تصادفی به 2 گروه 18 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 2 ساعته(هفتهای یک جلسه) بهصورت گروهی تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکرد. بعد از اتمام جلسات، هر دو گروه به پرسشنامه تفکرات ناکارآمد شغلی(سمپسون و همکاران، 1996) پاسخ دادند.دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیلشدند.
یافتهها: یافتهها حاکی از آن بود که در گروه آزمایش کاهش معنیداری در تفکرات ناکارآمد شغلی، سردرگمی در تصمیمگیری، اضطراب تعهد و تعارض بیرونی بعد از دریافت آموزش نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. همچنین این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شدند. این مداخله در مرحله پسآزمون 68 درصد بر نمره کل تفکرات ناکارآمد شغلی، 39 درصد بر سردرگمی در تصمیمگیری، 55 درصد بر اضطراب تعهد و 59 درصد بر تعارض بیرونی و در مرحلهی پیگیری، 56 درصد بر نمره کل تفکرات ناکارآمد شغلی، 35 درصد بر سردرگمی در تصمیمگیری، 43 درصد بر اضطراب تعهد و 46 درصد بر تعارض بیرونی اثربخش بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این پژوهش، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کاهش تفکرات ناکارآمد شغلی دانشجویان پرستاری افزایش عملکرد شغلی و ارایه خدمات بهداشتی باکیفیتتر آنان توصیه میشود.
Poordad S, Varaee P. The Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on Dysfunctional Career Thoughts in Nursing Students. armaghanj 2019; 24 (3) :510-525 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2371-fa.html