:: دوره 24، شماره 3 و ضمیمه1 - ( 4-1398 ) ::
جلد 24 شماره 3 و ضمیمه1 صفحات 495-484 برگشت به فهرست نسخه ها
گلناز طاهری1 ، مهرداد فتحی 2، احسان میر3
1- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، ehsanmir90@yahoo.com
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
زمینه و هدف: ارکسین یک پپتید ارکسیژنیک بوده و به صورت A و B در خون وجود دارد. نورون­های ارکسین به بعضی از پیام‌های سوخت­و­ساز که نشان­دهنده وضعیت انرژی بدن هستند، پاسخ می­دهند. این پژوهش به منظور تعیین اثر شش هفته تمرینات هوازی روی سطح سرمی ارکسین A، شاخص­های مقاومت به انسولین و آنتروپومتریک زنان دارای اضافه­وزن انجام شد.

مواد و روش‌­ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، جامعه آماری را زنان دارای اضافه وزن و غیرفعال شهرستان بجنورد با دامنه سنی 45 تا 65 سال و نمایه­ توده بدنی 26 تا 29 کیلوگرم بر مترمربع تشکیل می‌دادند، از این میان 24 نفر که واجد شرایط بودند به روش نمونه‌گیری و به طور تصادفی در دو گروه 12 نفری کنترل و تمرین قرار گرفتند. برنامه تمرین، شامل تمرینات هوازی (با شدت 60 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره) بود. تمرینات به مدت شش هفته و هر هفته سه جلسه انجام شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری شاپیروویلک، لون و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: شش هفته تمرین هوازی باعث افزایش سطح سرمی ارکسین A، کاهش سطح سرمی انسولین، گلوکز، شاخص مقاومت به انسولین، وزن، نمایه توده بدن، نسبت دور کمر به لگن و درصد چربی در گروه تمرین شد، اما در گروه کنترل هیچ­کدام از این متغیرها پس از شش هفته تغییر معنی­داری پیدا نکرد(05/0p<).

نتیجه‌گیری: شش هفته تمرین هوازی سبب افزایش سطح سرمی ارکسین A، کاهش مقاومت به انسولین و بهبود شاخص­های آنتروپومتریک در زنان دارای اضافه وزن می­شود، لذا به زنان چاق توصیه می­شود از این تمرینات به عنوان یک روش پیشگیرانه جهت بیماری­های دیابت و قلبی ـ عروقی آتی استفاده نمایند.

واژه‌های کلیدی: ارکسین، مقاومت به انسولین، تمرین
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/9/19 | پذیرش: 1398/2/2 | انتشار: 1398/4/16

Taheri G, Fathi M, Mir E. Changes in Orexin A Serum Level, Insulin Resistance and Anthropometric Indices in Overweight Women after Six Weeks of Aerobic Training. armaghanj 2019; 24 (3) :484-495