:: دوره 23، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1397 ) ::
اثرضد دردی عصاره هیدروالکلی هسته آلبالو در موش صحرایی نر
مینو محمودی1 ، حسین وزینی 2، سیامک شهیدی3 ، حمیدرضا غیایی1 ، پارمیس نطقی1
1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران،
2- گروه پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، همدان، ایران، ، hosseinvazini@gmail.com
3- مرکز تحقیقات فیزیولوژی اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
زمینه و هدف­­: سال­هاست که از مواد متعددی همانند مورفین به عنوان داروی ضد درد استفاده می­گردد. با توجه به خصوصیات اعتیادآور و عوارض جانبی متعدد داروها، تمایل کمتری به استفاده از آن­ها دیده می­شود. امروزه استفاده از داروهای گیاهی گسترش یافته است. لذا، تحقیق برای یافتن داروهای ضد درد، ضروری به نظر می­رسد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد دردی عصاره هیدروالکلی هسته آلبالو در موش صحرایی نر می­­باشد.

روش­ بررسی: در این مطالعه تجربی 36 سر موش صحرایی نر به 6 گروه 6 تایی شامل؛ گروه کنترل (نرمال­سالین، 1 میلی­گرم بر کیلوگرم)­، گروه شاهد (مورفین، 1میلی­گرم بر کیلوگرم)، گروه­های تیمار شده با عصاره هسته آلبالو(­100, 150 و250­ میلی­گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن) و گروه تیمار شده با نالوکسان به همراه دوز متوسط عصاره هسته آلبالو(­150میلی‌گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. سپس، به منظور ارزیابی اثرات ضد دردی عصاره از آزمون­های ریتینگ و پرش دم استفاده شد.

یافته­ها: تزریق عصاره هسته آلبالو و به دنبال آن تزریق اسید استیک، میزان  انقباضات شکمی و تعداد ریتینگ­ها را کاهش داد(05/0p<). نتایج حاصل از تست  پرش دٌم­­ نشان داد که مدت زمان تأخیر پس کشیدن دم بعد از تزریق نسبت به زمان تأخیر پس کشیدن دم قبل از تزریق در تمامی گروه­ها با افزایش معنی‌داری همراه بوده است(05/0p<). گروه دریافت کننده عصاره با دوز­­250­(میلی‌گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن) اثرات ضددردی بیشتری نسبت به سایر دوزهای عصاره از خود نشان داد و میانگین زمان تأخیر در این گروه نسبت به دیگر دوز­های عصاره با افزایش معنی‌داری همراه بود(05/0p<).

نتیجه­گیری: با توجه به پژوهش حاضر عصاره هیدروالکلی هسته آلبالو، دارای اثر ضد دردی وابسته به دوز می­باشد از این رو، احتمالاً فلاونوئیدها مسئول ایجاد فعالیت ضد دردی در این گیاه می­باشند.

واژه‌های کلیدی: موش صحرایی، هسته آلبالو، درد
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1396/8/26 | پذیرش: 1397/4/28 | انتشار: 1397/5/12

Mahmoodi M, Vazini H, Shahidi S, Ghiyayi H, Notghi P. The Analgesic Effect of Sour Cherry Kernel Extract in male Rat. armaghanj 2018; 23 (3) :280-291