زمینه و هدف: امروزه با استفاده از تکنولوژی ارتباطی مودم بی سیم(Wi-Fi)، میتوان تبادل اطلاعات کرده و یا به اینترنت وصل شد، که این کار با استفاده از پرتوهای ریزموج (میکروویو) 4/2 گیگا هرتز انجام میشود. با توجه به گسترش روزافزون استفاده از این تکنولوژی و خطرات احتمالی بر بافتهای موجود زنده، نگرانی در مورد زیانهای احتمالی آن نیز رو به افزایش است. هدف اصلی این مطالعه بررسی اثرات زیستی زمان مواجهه با پرتوهای ریزموج تابشی از مودم Wi-Fi و فاصله نسبت به آن برکیفیت اسپرم بود.
روش بررسی: این تحقیق تجربی بر روی 84 سر موش صحرایی نر انجام شد. این موشها به صورت تصادفی بر اساس مدت زمان مواجهه با پرتوهای ریزموج و فاصله نسبت به مودم به هفت گروه 12 تایی تقسیم شدند. گروه دو، 53 روز بعد از تابش آنالیز شد و سایر گروهها 30 دقیقه تا 1 ساعت پس از تابش آنالیز شدند. گروه 7 ، بدون دانلود تابش دریافت کردند. تغییرات مورفولوژیک اسپرم، همچنین قطعه قطعه شدنDNA ، وزن بیضه و تعداد سلولهای اسپرماتوگونی اندازهگیری شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از آزمونهای نان پارامتریک من ویتنی و کروس کال والیس استفاده شد.
یافته ها: میانگین اسپرمهای با مورفولوژی طبیعی، وزن بیضه و تعداد سلولهای اسپرماتوگونی پس از مواجهه با پرتوهای ریز موج کاهش نشان داد(05/0p<).
نتیجهگیری: پرتوهای ریزموج تابشی از مودمهای Wi-Fi ، باعث تغییرات مورفولوژیک اسپرم و کاهش وزن و سلولهای اسپرماتوگونی بیضه میشود. با افزایش زمان تابش و کاهش فاصله نسبت به مودم، وزن بیضه و تعداد سلولهای اسپرماتوگونی کاهش قابل ملاحظهای مییابد.
|