:: دوره 24، شماره 3 و ضمیمه1 - ( 4-1398 ) ::
جلد 24 شماره 3 و ضمیمه1 صفحات 525-510 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تفکرات ناکارآمد شغلی دانشجویان پرستاری
سبا پورداد1 ، پیام ورعی 2
1- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران ، payam.varaee@gmail.com
چکیده:   (4028 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف : پرستاران بزرگ‌ترین گروه مراقبان بهداشت را تشکیل می‌دهند و نقش مهمی را در کیفیت نگهداری از بیماران بر عهده ‌دارند. تفکرات شغلی از مهم‌ترین عواملی است که در عملکرد شغلی پرستاران نقش ویژه‌ای را ایفا می‌کند. هدف پژوهش حاضر تعیین و بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تفکرات ناکارآمد شغلی در دانشجویان پرستاری بود.
 
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون وپس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل است، جامعه این پژوهش دانشجویان دختر رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه بودند که بر اساس غربالگری و نمرات اکتسابی در پرسشنامه 36 نفری که دارای بالاترین نمره تفکرات ناکارآمد شغلی(یک انحراف معیار بالاتر از میانگین گروه) بودند به‌ صورت در دسترس انتخاب شدند. این 36 نفر منتخب با گمارش تصادفی به 2 گروه 18 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 2 ساعته(هفته‌ای یک جلسه) به‌صورت گروهی تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ‌گونه آموزشی دریافت نکرد. بعد از اتمام جلسات، هر دو گروه به پرسشنامه تفکرات ناکارآمد شغلی(سمپسون و همکاران، 1996) پاسخ دادند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه ‌و تحلیل شدند.
 
 یافته‌ها: یافته‌ها حاکی از آن بود که در گروه آزمایش کاهش معنی‌داری در تفکرات ناکارآمد شغلی، سردرگمی در تصمیم‌گیری، اضطراب تعهد و تعارض بیرونی بعد از دریافت آموزش نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. هم‌چنین این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شدند. این مداخله در مرحله پس‌آزمون 68 درصد بر نمره کل تفکرات ناکارآمد شغلی، 39 درصد بر سردرگمی در تصمیم‌گیری، 55 درصد بر اضطراب تعهد و 59 درصد بر تعارض بیرونی و در مرحله‌ی پیگیری، 56 درصد بر نمره کل تفکرات ناکارآمد شغلی، 35 درصد بر سردرگمی در تصمیم‌گیری، 43 درصد بر اضطراب تعهد و 46 درصد بر تعارض بیرونی اثربخش بوده است.
 
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج این پژوهش، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کاهش تفکرات ناکارآمد شغلی دانشجویان پرستاری افزایش عملکرد شغلی و ارایه خدمات بهداشتی باکیفیت‌تر آنان توصیه می‌شود.
 
 
واژه‌های کلیدی: افکار ناکارآمد شغلی، تصمیم‌گیری شغلی، شناخت درمانی، دانشجویان پرستاری
متن کامل [PDF 185 kb]   (895 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1397/9/20 | پذیرش: 1398/2/21 | انتشار: 1398/4/16



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 3 و ضمیمه1 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها