مقدمه و هدف: نتایج حاصل از برخی مطالعههای آزمایشگاهی جدید نشان داده است که نیتریک اکساید احتمالاً نقش مهمیدر تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمال به سلولهای استخوانی در محیط کشت دارد . هدف از این پژوهش بررسی تأثیر یک مهار کننده تولید نیتریک اکساید به نام ان ـ نیترو ـ ال آرژنین متیل استر با مقادیر مختلف بر تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمیمشتق از مغز استخوان موش صحرایی به سلولهای استخوانی در محیط آزمایشگاه بود.
مواد وروشها: این پژوهش یک مطالعه تجربی است که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. سلولهای بنیادی مغز استخوان موشهای صحرایی در شرایط کاملاً استریل جدا شده و در محیط کشت مناسب کشت داده شدند. پس از پاساژ سوم، سلولهای فوق برای تمایز به استخوان تحت تأثیر فاکتورهای تمایزی قرارگرفتند. در برخی از پلیتها در زمان تمایز، النایم با غلظتهای (125،250 و500 میکرو مولار) به محیط تمایزی اضافه شد تا تأثیر آن بر تمایز سلولها مورد بررسی قرار گیرد. در حین تمایز محیط تمایزی هر 3 روز یکبار تعویض شد و عمل تمایز تا 28 روز ادامه یافت. پس از پایان دوره تمایز، به منظور بررسی وقوع تمایز استخوانی، از روش رنگآمیزی آلیزارین رد برای ماتریکس معدنی شده، استفاده گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که در حضور النایم تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمیمشتق از مغز استخوان موش صحرایی به سلولهای استخوانی مختل شده و از میزان تولید ماتریکس معدنی شده به طور معنیداری در یک روند وابسته به دز کاسته میشود(001/0p<).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که مهار تولید نیتریک اکساید با استفاده از النایم موجب اختلال در تمایز به استخوان سلولهای بنیادی مزانشیمیمشتق از مغز استخوان موش صحرایی در یک روند وابسته به دز در آزمایشگاه میشود.
Arfaei E, Nasri S, Mahmodi R, Amiri E. Effects of Nitric Oxide Production Inhibitor Named, NG-Nitro-L-Arginine Methyl Ester (L-NAME), on Rat Mesenchymal Stem Cells Differentiation . armaghanj 2010; 15 (1) :10-20 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-538-fa.html
ارفعی الهام، نصری سیما، محمودی رضا، امیری ایرج. نقش ان ـ نیترو ـ ال ـ آرژنین متیل استر در تمایز سلولهای بنیادی مزانشیمیمشتق از مغز استخوان موش صحرایی به سلولهای استخوانی. ارمغان دانش. 1389; 15 (1) :10-20