سلیمان افروغی ، سقراط فقیه‌زاده 1، مجید جعفری خالدی ، مهدی قندهاری مطلق
1- ، faghihz@modares.ac.ir
مقدمه و هدف: بر پایه مطالعه‌های انجام شده میزان شیوع پوسیدگی دندان در گروه کودکان پیش دبستانی در کشور ایران بالا بوده و از 64/31 تا 7/83 درصد متغیر است. شاخص کلی dmft قادر به بررسی و تعیین میزان اثرگذاری یک دندان پوسیده روی دندان‌های همسایه ومجاور نمی‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر دندان‌های مجاور بر وضعیت پوسیدگی یک دندان به شیوه آمار فضایی بود. مواد و روش ها : این مطالعه تحلیلی‌ـ مقطعی طی سال‌های 1387‌ـ 1386 در دانشگاه‌های تربیت مدرس و علوم پزشکی تهران بر روی 400 نفر از کودکان 5‌‌ ـ 3 ساله انجام شد. ابتدا ویژگی‌های جمعیتی وعادات بهداشتی کودکان در پرسشنامه‌ای ثبت می‌شد. سپس تشخیص پوسیدگی در تمام بیست دندان شیری هر کودک بر پایه روش‌های استاندارد و رایج کلینیکی و پاراکلینیکی از جمله؛ سوند، مشاهده مستقیم و عکس‌برداری انجام گرفت. مدل اتولوجستیک برای بررسی رابطه وضعیت پوسیدگی یک دندان و سه دندان مجاور، شامل؛ دو دندان کناری و دندان مقابل آن به کار برده شد. اثر عوامل مختلف از جمله دندان‌های مجاور بر بروز پوسیدگی دردندان‌های شیری، به وسیله آزمون z مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که یک رابطه قوی بین وضعیت پوسیدگی یک دندان وسه دندان مجاور آن وجود دارد و اثر متغیر خود همراه فضایی که عبارت از مجموع وضعیت دندان‌های مجاور هر دندان می‌باشد، به طور شدید معنی‌دار است(0001/0 = p). علاوه بر این اثر موقعیت مکانی دندان از جمله فک خلفی یا قدامی‌بودن بر پوسیدگی آن به طرز قابل توجهی نیز معنی‌دار می‌باشد(0001/0=p). نتیجه‌گیری: در مجموعه دندان‌های شیری هر سه دندان مجاور، اثر شدیدی بر وضعیت پوسیدگی یک دندان دارد. می‌توان بیان کرد که دندان‌های واقع در فک بالا و درموقعیت خلفی دهان هر کودک، زودتر پوسیده می‌شوند.
واژه‌های کلیدی: پوسیدگی، دندان شیری، مدل اتولوجستیک، آمار فضایی، دندان‌های مجاور
دریافت: 1394/2/15 | پذیرش: 1394/2/15 | انتشار: 1394/2/15

Afroughi S, Faghihzadeh S, Khaledi M, Ghandehari Motlagh M. Effects of Adjacent Teeth on Caries Status of a Deciduous Tooth in 3-5 Years-Old Children . armaghanj 2010; 15 (3) :253-261

افروغی سلیمان، فقیه‌زاده سقراط، جعفری خالدی مجید، قندهاری مطلق مهدی. بررسی اثر دندان‌های مجاور بر وضعیت پوسیدگی یک دندان در دندان‌های شیری کودکان 5ـ3 ساله. ارمغان دانش. 1389; 15 (3) :253-261