محمدجواد هادیان فرد ، عباس رحیمی جابری ، شهربانو کاظمی لر 1
1- ، Kazemish @sums. ac. ir
مقدمه و هدف : اکثر افراد بزرگ‌سال حداقل یک‌بارتجربه سردرد را دارند. درصد بالایی از این سردردها از ساختمان‌های گردنی از جمله ماهیچه‌های گردن منشأ می‌گیرند که اصطلاح سردرد گردنی در مورد آنها به کار می‌رود. هدف از این مطالعه بررسی اثر تزریق متیل پردنیزولون استات در نقاط طب سوزنی به نام نقطه کیسه صفرای شماره 20 در بیماران مبتلا به سردرد گردنی مزمن و مقاوم به درمان دارویی بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی که طی سال‌های 1389ـ 1388 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد، تعداد 25 بیمار مبتلا به سردرد گردنی که دارای نقاط دردناک در ماهیچه‌های پشت سر و گردن بودند و سردرد آنها مقاوم به درمان‌های دارویی بود، تحت تزریق متیل‌ ـ پردنیزولون استات قرارگرفتند. با استفاده از معیار سنجش بینایی، شدت سردرد بیماران قبل و سه روز، یک ماه و سه ماه بعد از مداخله ارزیابی شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون آماری ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: میانگین شدت سردرد بر اساس معیار سنجش بینایی در این افراد قبل از تزریق 3/2±76/7 بود، که این میزان، سه روز بعد از تزریق به 9/2±60/2 و یک ماه بعد از تزریق به 3/3±52/3 و سه ماه بعد از تزریق به5/3± 48/3 رسید، که نشانه کاهش معنی‌دار شدت درد بود(001/0p<). تعداد حملات سردرد یک ماه و سه ماه بعد از تزریق به ترتیب در 72 و76 درصد از بیماران کاهش یافت. مدت حملات سردرد به طور میانگین، یک ماه و سه ماه بعد از تزریق در 72 درصد از بیماران کاهش یافت. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که تزریق متیل پردنیزولون استات در نقاط طب سوزنی کیسه صفرای 20 در سردرد گردنی با منشأ ماهیچه‌ای، درمانی مناسب است، که فقط با انجام یک بار تزریق، اثرات درمانی قابل ملاحظه‌ای دارد.
واژه‌های کلیدی: سردرد، ماشه‌ای، متیل پردنیزولون، تزریق
دریافت: 1394/2/8 | پذیرش: 1394/2/8 | انتشار: 1394/2/8

Hadianfard M, Rahimi Jaberi A, Kazemilar S. The Effect of Methylprednisolone Acetate Injection at Cervical Trigger Points in both Chronic and Drug Resistant Headache. armaghanj 2011; 16 (2) :111-119

هادیان فرد محمدجواد، رحیمی جابری عباس، کاظمی لر شهربانو. تأثیر تزریق متیل پردنیزولون استات در نقاط ماشه‌ای گردن بیماران مبتلا به سردرد گردنی مزمن و مقاوم به درمان دارویی. ارمغان دانش. 1390; 16 (2) :111-119