1- گروه قلب، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 2- گروه علوم صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران، 3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران 4- گروه علوم صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران، ، majid_majlesi@yahoo.com
چکیده: (1221 مشاهده)
مقدمهو هدف: شیر و فرآوردههای لبنی به عنوان بخش مهمی از رژیم غذایی تأثیر مستقیم و قابل توجهی بر سلامت انسان دارند وممکن است با ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی(CVD) مرتبط باشند، بنابراین هدف از این مطالعه تعیین و بررسی ارتباط بین مصرف محصولات لبنی با بیماریهای قلبی ـ عروقی در مرحله ثبتنام مطالعه کهورت بالغین شهرستان دنا بوده است. روش بررسی: این پژوهش مقطعی ـ توصیفی بخشی از مطالعه کوهورت بالغین شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد(واقع در جنوب غربی ایران) است که بهعنوان یکی از ۱۸ منطقه زیرمجموعه مطالعه کوهورت پرشین در کشور اجرا میشود. در این مطالعه، ۳۶۳۰ نفر از شرکتکنندگان فاز ثبتنام، در محدوده سنی ۳۵ تا ۷۰ سال، به عنوان جمعیت هدف مورد بررسی قرار گرفتند. هدف، بررسی ارتباط بین میزان مصرف محصولات لبنی و ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی بود. برای این منظور، دادههای جمعیتشناختی، پرسشنامه بالینی شامل اطلاعات مربوط به بیماریهای قلبی ـ عروقی(فشارخون بالا [HT]، بیماری ایسکمیک قلبی[IHD] و سکته قلبی[HA]) و همچنین پرسشنامه بسامد خوراک بهمنظور تعیین میزان مصرف محصولات لبنی مورد ارزیابی قرار گرفت.دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی، شاپیروویلک و من- ویتنی تجزیه و تحلیل شدهاند. یافتهها: میزان مصرف روزانه(گرم در روز) ماست، پنیر، شیرهای طعمدار، محصولات پرچرب(کره، خامه و سرشیر)، بستنی، مارگارین در افراد غیر مبتلا به HT بهطور معنیداری بیشتر از افراد مبتلا به پرفشاری خون بود(05/0>p). افراد مبتلا به IHD بهطور معنیداری بیشتر از افراد غیرمبتلا دوغ مصرف مینمودند(05/0>p). همچنین مشاهده گردید که میزان مصرف روزانه شیرهای طعمدار، محصولات پرچرب، بستنی، مارگارین در افراد غیرمبتلا به بیماری ایسکمیک قلبی بهطور معنیداری بیشتر از افراد مبتلا به این بیماریها بوده است(05/0>p). مشخص گردید که مقدار مصرف روزانه محصولات پرچرب در افراد مبتلا به سکته قلبی در مقایسه با افراد غیرمبتلا به HA بیشتر بوده است(05/0>p). نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که مصرف بیشتر محصولات لبنی به طور کلی با کاهش خطر ابتلا به پرفشاری خون و سایر بیماریهای قلبی- عروقی مرتبط است. هر چند نتیجهگیری در مورد ارتباط هر یک از فرآوردههای لبنی به تنهایی با احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی نیازمند پژوهشهای بیشتری است.
Zadeh Bagheri F, Goshadehrou K, Houshyari N, Majlesi M. Assessment of the Relationship Between Dairy Consumption and Cardiovascular Diseases at Enrollment in the Adult Cohort Study, Denna County. armaghanj 2025; 30 (2) :217-236 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3666-fa.html
زاده باقری فاطمه، گشاده رو کیمیا، هوشیاری ندا، مجلسی مجید. بررسی ارتباط بین مصرف محصولات لبنی با بیماریهای قلبی ـ عروقی در مرحله ثبتنام مطالعه کهورت بالغین شهرستان دنا. ارمغان دانش. 1403; 30 (2) :217-236