1- دانشگاه شهرکرد 2- دانشگاه شهرکرد ، azamianakbar@yahoo.com 3- دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده: (251 مشاهده)
زمینه و هدف:TGFβ و FGF2نشانگرهای مولکولی مهمی برای آنژیوژنز مغزی هستند که در شرایط مختلف مانند بیماری آلزایمر (AD) به میزان قابل توجهی در بافت مغز کاهش مییابند و ممکن است تحت تأثیر تمرینات ورزشی و مکمل گیاهی قرار گیرند. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی فزاینده و مصرف مکمل فیستین بر بیان ژنی TGFβ و FGF2 در موشهای سالمند مبتلا به ADبود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 30 سر موش C57BL6سالمند (سن 22ماه) مبتلا به AD به طور تصادفی در 6 گروه 5 سری شامل: گروههای 1) کنترل سالم، 2) آلزایمر، 3) AD + فیستین، 4) AD + تمرین هوازی، 5) AD + تمرین هوازی + فیستین قرار گرفتند. موشهای گروههای AD با تزریق آمیلوئید بتا (Aβ1-42) در غلظت 50 میکرومولار یا 9/0 درصد سالین استریل با غلظت 1 میلی مولار به هیپوکامپ دچار AD شدند. پروتکل تمرین هوازی پنج روز در هفته به مدت هشت هفته با شیب صفر و سرعت 10 متر در دقیقه به مدت 30 دقیقه شروع شد و در هفته هشتم به 27 متر در دقیقه و مدت 40 دقیقه رسید. مکمل فیستین با غلظت 20 میلی گرم بر کیلوگرم به مدت هشت هفته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد (05/0≥P). یافتهها: تغییرات بیان ژنهای TGF-β و FGF2 در بافت مغز موشهای سالمند در بین پنج گروه تفاوت معنیداری داشت (01/0>P) و نیز بر اساس نتایج آزمون تعقیبی، بیان آنها در گروههای AD نسبت به گروه کنترل سالم به طور معنیداری کاهش یافت (01/0>P). همچنین، بیان آنها در گروههای AD +تمرین +فیستین، AD + تمرین و AD +فیستین در مقایسه با گروه AD به طور معنیداری افزایش یافت (01/0<P). علاوه بر این، بیانآنها در گروه AD +تمرین +فیستین به طور معنیداری بالاتر از گروه AD + تمرین و AD +فیستینبود و نیز بیانآنها در گروه AD + تمرین نسبت به AD +فیستین به طور معنیداری بالاتر بود (01/0>P). نتیجهگیری: به نظر میرسد ترکیب تمرین هوازی فزاینده و مکمل فیستین یا هریک از آنها به تنهایی، میتواند از طریق افزایش بیان TGFβ و FGF2 به افزایش آنژیوژنز مغزی در افراد سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر کمک نماید. البته ترکیب فیستین و تمرین هوازی نسبت به تمرین هوازی و مکمل تنها و نیز تمرین هوازی نسبت به مصرف فیستین تنها، تاثیری بیشتری دارند. بنابراین، ترکیب تمرین هوازی فزاینده و فیستین به عنوان موثرترین روش درمانی مکمل برای این بیماری توصیه میشود.
Jalali Dehkordi A, Azamian Jazi A, Jalali Dehkordi K. The Effect of Eight Weeks of Progressive Aerobic Training and Fisetin Supplementation on TGFβ and FGF2 Gene Expression in Aged Mice with Alzheimer's Disease. armaghanj 2025; 30 (1) URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3661-fa.html
جلالی دهکردی علی، اعظمیان جزی اکبر، جلالی دهکردی خسرو. تاثیر هشت هفته تمرین هوازی فزاینده و مصرف مکمل فیستین بر بیان ژنی TGFβ و FGF2 در موشهای سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر. ارمغان دانش. 1403; 30 (1)