1- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج 2- دانشگاه علوم پزشکی شیراز 3- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، ghateea1980@gmail.com
چکیده: (114 مشاهده)
مقدمه:سلامت روان یکی از موضوع های مهم و تاثیر گذار در نظام سلامت می باشد. ابتلای به بیماری های روانی علاوه بر رنج ها و محدودیت هایی که ایجاد می کند، بار سنگین اقتصادی و هزینه های زیادی به خانواده بیمار و جامعه تحمیل می کند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین توزیع جغرافیایی بیماری های اعصاب و روان و برخی عوامل محیطی مرتبط در شهرستان بویراحمد و دنا، با نرم افزار GIS، در یک دوره 5 ساله از سال 1393-1398 بوده است. مواد و روش کار:در این مطالعه مقطعی ابتدا آدرسمحلسکونت 3215بیمار مبتلابه بیماری های اعصاب و روان که در طی 5 سال اخیر، سابقه بستری در بیمارستان عصاب و روان شهید رجایی یاسوج را داشتند، از فایل های بیمارستانی و بایگانی بیمارستان جمع آوری شد.ارتباطفاکتورهایآبو هواییومحیطیاستانشاملمیانگین رطوبت سالانه، میانگینبارندگیسالیانه،میانگین دمایسالیانه ،پسازتهیهوساختلایهها،با نرم افزار Arcmap و Arc catalogue از مجموع نرم افزرهای ArcGIS مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، سپسآنالیزآماریدادهها بااستفادهازنرمافزار SPSS 21 و روش رگرسیون لوجستیک انجام گرفت. یافته ها: بر اساس انالیز رگرسیون چند متغیره مهمترین متغیرهای محیطی مرتبط با بیماری های روانی دما (p < 0.001) و ارتفاع (P =0.006) می باشند به طوریکه با افزایش دما، شانس وقوع بیماری 51 درصدکاهش می یابد (OR=0.49) و با افزایش ارتفاع، به میزان اندکی (1 درصد) شانس وقوع بیماری کاهش می یابد (OR= 0.99). همچنین در مطالعه تک متغیره علاوه بر دما و ارتفاع، متغیرهای رطوبت، شیب (P < 0.001) و بارندگی (P =0.01) به ترتیب با نسبت شانس (OR=0.61)، (OR=0.92)، (OR=0.99)، با کاهش وقوع بیماری های اعصاب و روان ارتباط دارند. زندگی در مناطق شهری با وقوع بیماری ارتباط مستقیم دارد(P =0.03) که با نسبت شانس 7.77، شانس وقوع بیماری های اعصاب و روان را بیش از 7 برابر می کند. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد افزایش دما، ارتفاع، رطوبت، شیب و بارندگی، با کاهش وقوع بیماری های اعصاب و روان در مناطق مورد مطالعه مرتبط هستند. همچنین زندگی شهرنشینی با افزایش وقوع بیماری های روانی ارتباط دارد. پیشنهاد می شود که مسئولین و دست اندرکاران سیستم بهداشتی، ازنتایجاینمطالعهدرتعیینمناطقخطر،جه کاهش و کنترلبیماری استفاده کنند،کهاینامرمنجربهکاهشهزینههایقابلتوجهتشخیصیودرمانی بیماری های اعصاب و روانخواهدشد.
Malekzadeh M, Zahedyan S H, Karimi R, ghatei M A. Investigating the geographic distribution of psychiatric disorders in Boyar Ahmad and Dena cities, with GIS software, in a 5-year period from 2015-2019. armaghanj 2025; 30 (1) URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3516-fa.html
ملک زاده محمد، زاهدیان سیدحسین، کریمی راضیه، قطعی محمد امین. بررسی توزیع جغرافیایی اختلالات روانپزشکی شهرستانهای بویراحمد و دنا، با نرم افزار GIS، در یک دوره 5 ساله از سال 1393-1398. ارمغان دانش. 1403; 30 (1)