حسن نظری1 ، رحیم استوار 2، حسن سلطانی3
1- گروه مدیریت بهداشت و خدمات درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز
2- گروه مدیریت بهداشت و خدمات درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز ، rahimostvar@gmail.com
3- گروه مديريت دولتي، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ايران
زمینه و هدف: هدف اصلی این تحقیق شناسایی شاخص های تأثیرگذار بر الگوی مراقبت های مدیریت شده برای بیماری واگیردار تنفسی نوظهور (COVID-19) در نظام سلامت ایران می باشد که می تواند در جهت تبیین  استراتژی های بیمارستان ها و مراکز درمانی در مقابله با اپیدمی کووید 19تاثیر چشمگیری در کنترل و مدیریت این اپیدمی داشته باشد. مراقبت مدیریت شده نمونه­ای از نظام­های نوین مراقبت سلامتی است که وظیفـه آن کنتـرل هزینـه خـدمات، در یـک حالـت هزینه اثر بخشی مناسب از طریق سازمانهای مراقبت مدیریت شده می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شاخص های طراحی الگوی مراقبتهای مدیریت شده برای بیماری واگیردار تنفسی نوظهور کرونا در نظام سلامت ایران می باشد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه پیمایشی- مقطعی است که براساس دو رویکرد کمی و کیفی انجام شده است. داده های این پژوهش به روش تحلیل مضمون با کمک نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند. 12نفر از میان افراد مؤثر در مدیریت این بیماری در دانشگاه های علوم پزشکی مورد مصاحبه قرار گرفتند.
یافته ها:  در نتیجه این پژوهش 5 مقوله اصلی شناسایی شدند که عبارتند از: تأمین مالی، تأمین منابع، سرویس دهی و مجهزسازی، اطلاعات و تحقیقات و عوامل دولتی. با توجه به خروجی محاسباتISM  متغیر اطلاعات و تحقیقات (C4)و عوامل دولتی (C5)سطح اول است. برای تعیین عناصر سطح دوم، متغیرهای سطح اول حذف می­شوند و یکبار دیگر مجموعه ورودی­ها و خروجی­ها بدون درنظر گرفتن متغیرهای سطح اول محاسبه ­شدند. براساس مجموعه مشترک شناسائی و متغیرهائی که اشتراک آنها برابر مجموعه ورودی­ها باشد به عنوان متغیرهای سطح دوم انتخاب ­شدند. با توجه به خروجی محاسبات ISM متغیرهای تأمین مالی (C1)و تأمین منابع (C2)سطح دوم هستند.
نتیجه گیری: مراکز بهداشتی و درمانی می توانند با افزودن این ظرفیت ها و استانداردهای مورد مطالعه در این پژوهش، آمادگی بالایی برای مقابله با این بحران را داشته باشند. با توجه به اینکه این بیماری واگیردار تنفسی نوظهور تهدیدی برای کل مردم جهان شده است، نیازمند سیاست ها و اقدامات به موقع، مناسب و مقرون به صرفه برای مهار و کاهش پیامدهای مرگبار آن است. برنامه ریزی برای مدیریت بحران ویروس کرونا، نیازمند استراتژی، سیاست گذاری و اقدام صحیح و بموقع است.

واژه‌های کلیدی: شاخص های اولیه برای طراحی الگوی مراقبت های مدیریت شده برای بیماری واگیر دار تنفسی نوظهور کرونا، نظام بهداشت و درمان، کرونا، COVID 19

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت بهداشتی
دریافت: 1402/5/18 | پذیرش: 1402/10/30 | انتشار: 1402/12/26

Nazari H, Ostovar R, Soltani H. Identifying the influencing indicators on the design of the managed care model for the emerging infectious respiratory disease Corona (COVID-19) in Iran's health system. armaghanj 2024; 29 (2)