زمینه و هدف: بیضه یکی از بافتهای مهم در سیستم تولیدمثلی نر است که دیابت میتواند بر روی آن اثر داشته باشد. صبر زرد میتواند قندخون را کاهش دهد. هدف این مطالعه بررسی اثر صبرزرد بر بافت بیضه جنین موشهای صحرایی بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی30 سرموش صحرایی ماده به طور تصادفی به سه گروه مساوی آزمون، کنترل دیابتی و کنترل طبیعی تقسیم شدند. پس از تزریق داخل صفاقی50 میلیگرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین به گروههای دیا بتی وآزمون، به منظور جفتگیری، موشهای ماده24 ساعت در مجاورت موش نر در قفسهای جداگانه قرار گرفتند. پس از تشخیص بارداری به گروه آزمون 400 میلیگرم بر کیلوگرم از عصاره هیدروالکلی صبرزرد و به گروه کنترل نرمال و دیابتی آب مقطر از طریق دهان خورانده شد. بعد از 20 روز جنین ها خارج و در فرمالین 10 درصد تثبیت شدند. پس از پردازش بافتی و قالبگیری، مقاطع 5 میکرونی تهیه و بـــا رنگ هماتوکسیلینـ ائــــوزین رنگآمیزی شدند و تغییرات بافت بیضه بررسی گردید. دادهها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین وزن، قطر لوله اسپرمساز، تعداد سلولهای اسپرماتوگونی، سرتولی و لیدیگ بافت بیضه در موشهای صحرایی، هر سه گروه تفاوت معنیداری داشت(05/0p<).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد عصاره هیدروالکلی عصاره صبرزرد باعث افزایش تعداد سلولهای اسپرماتوگونی، سرتولی و لیدیگ بیضه در موشهای دیابتی میشود.