:: دوره 26، شماره 4 و ضمیمه 1 - ( 6-1400 ) ::
جلد 26 شماره 4 و ضمیمه 1 صفحات 645-634 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تمرین استقامتی بر بیان ژن myoD در عضلات کند و تند انقباض موش‌های صحرایی
محمد فتحی 1، سمیه احمدآبادی2
1- گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران ، fathi.m@lu.ac.ir
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
زمینه و هدف: افزایش بیان فاکتور myoD مشخصه فعال‌سازی و تکثیر سلول‌های ماهواره‌ای در پی محرک‌های القاء شده در عضلات اسکلتی است، اما به نظر می‌رسد پاسخ عضلات تند و کند و هم‌چنین آشکار شدن این نشانگر در اثر محرک‌های یکسان متفاوت است. بنابراین هدف از این مطالعه تعیین و ارزیابی اثر یک دوره تمرین استقامتی بر بیان ژن myoD در عضله اسکلتی تند و کند انقباض موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1399 انجام شد، 14 موش‌ صحرایی(با میانگین وزنی 33±294 گرم) از انستیتوی پاستور تهیه و برای همه آنها شرایط طبیعی (دسترسی آزاد به آب و غذا، چرخه تاریکی و روشنایی، دما و رطوبت مناسب) مهیا شد و به صورت تصادفی به دوگروه کنترل(7 سر) و تجربی(7 سر) تقسیم شدند. گروه تجربی 14 هفته فعالیت استقامتی (6 جلسه در هفته، هر جلسه 1 ساعت تمرین استقامتی با سرعت 30 متر [a1] در دقیقه) را اجرا کرده، در پایان 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، بی هوش و تشریح شدند.  از روشReal time RT-PCR  برای تعیین میزان بیان ژن myoD عضله بازکننده دراز انگشتان(EDL) و عضله نعلی استفاده و با استفاده از آزمون آماری تی[a2]  مستقل برای ارزیابی اطلاعات استفاده شد.

یافته‌ها: تمرین استقامتی موجب افزایش معنی‌دار بیان ژن myoD در عضله بازکننده بلند انگشتان(022/0=p)شد. هم‌چنین این تغییر در عضله نعلی به طور معنی‌داری(001/0=p)دیده شد[a3] . [a4]

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این پژوهش به نظر می‌رسد فعالیت استقامتی با ایجاد چالش‌های متابولیکی [a5] موجب افزایش بیان ژن myoD در عضله کند انقباض یعنی عضله نعلی و هم‌چنین عضلهEDL یعنی عضله تند انقباض می‌شود.

واژه‌های کلیدی: فعالیت استقامتی، عضله نعلی، عضله بازکننده
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1399/5/3 | پذیرش: 1399/7/19 | انتشار: 1400/6/15

Fathi M, Ahmadabadi S. The Effect of Endurance Training on Increase of myoD Gene Expression in Rat Slow and Fast-Twitch Muscles. armaghanj 2021; 26 (4) :634-645