فرزانه رضایی نژاد1 ، زهرا قاسمی فرد1 ، مریم تجلی اردکانی2 ، حسن بردانیا2 ، قاسم قلم فرسا 3
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم‌پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم‌پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، ghasem_ghalamfarsa@yahoo.com
زمینه و هدف: امروزه از عصاره­های گیاهی جهت تحقیق و کاربرد کلینیکی در درمان سرطان­ها از جمله سرطان کلورکتال استفاده می­شود.  گیاه بیلهر به طور سنتی به عنوان داروی گیاهی مصرف می­شود و گزارش شده است که عصاره آن حاوی مقدار قابل توجهی از آنتی­اکسیدان­ها مانند؛ فلاونوئیدها، آنتوسیانین­ها و اسید­ فنولیک است. لذا هدف از این مطالعه تعیین تأثیر عصاره آبی ـ الکلی اندام هوایی گیاه بیلهر (Dorema aucheri) در نانوذره لیپوزوم بر روی تکثیر و القاء آپوپتوز در سلول­های سرطان کلورکتال انسانی رده SW48  بود.

روش بررسی: این یک مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد و در محیط آزمایشگاهی سلول‌های رده SW48 کشت شد، سپس سلول­ها با غلظت­های مختلف عصاره هیدروالکلی بیلهر، نانولیپوزوم بارگذاری شده با بیلهر، لیپوزوم به تنهایی به مدت 24، 48، و 72 ساعت تحت تیمار قرار گرفتند. اثر سیتوتوکسیک با استفاده از آزمون(MTT) انجام شد. سنتز نانولیپوزوم­ها به روش آبدهی فیلم نازک لیپیدی فرمول‌بندی شدند. میزان آپوپتوز از طریق رنگ‌آمیزی سلول­ها با پروپیدیم یدید و آنکسین V با استفاده از دستگاه فلوسیتومتری اندازه­گیری شد، وین­کریستین به عنوان کنترل مثبت در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. داده­های جمع­آوری شده با استفاده از آزمون­های آماری آنالیز واریانس دو­طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج 50 درصد غلظت مهارکنندگی(IC50) نانوذره بیلهر و عصاره گیاه بیلهر در 24 ساعت به ترتیب برابر 48/33 و 67/44 میکروگرم بر میلی­لیتر و برای وین کریستین 50 نانوگرم بر میلی­لیتر می­باشد. نتایج نشان داد میزان زنده­مانی سلول­ها به صورت وابسته به دوز و زمان مهار می­شود. نتایج حاصل از تست آپوپتوز به این صورت است که بیشترین درصد افزایش آپوپتوز در این رده سلولی نسبت به کنترل مربوط به نانولیپوزوم بیلهر(5/41 درصد) می­باشد. این در حالی است که عصاره بیلهر به تنهایی افزایش کمتری نسبت به کنترل دارد(4/38 درصد)(05/0p<).

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد بارگزاری عصاره گیاه بیلهر در نانولیپوزوم اثر سمیت و آپوپتوزی عصاره گیاه بیلهر را در دوزهای پایین، افزایش می­دهد و می­تواند کاندید مناسبی جهت پژوهش‌های گسترده‌تر در محیط درون تنی برای مقابله با سلول‌های توموری با عوارض جانبی کمتر باشد.

واژه‌های کلیدی: عصاره بیلهر، آپوپتوز، نانولیپوزوم، رده سلولی اس دبلیو48
متن کامل [PDF 1965 kb]   (784 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1398/11/26 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/17