کریم دهقانی1 ، مهدی مقرنسی 2، مرضیه ثاقب جو1 ، هادی سریر3 ، محمد ملکانه4
2- گروه علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران ، mogharnasi@birjand.ac.ir
3- گروه علوم کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
4- گروه بیوشیمی‌‌بالینی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
زمی‌نه و هدف: یکی از راه‌های مناسب برای کنترل وزن و چاقی تمرین‌های ورزشی منظم و بهره‌مندی از مکمل‌های ضداکسایشی است. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی دایره‌ای و مصرف مکمل اسپیرولینا بر مقادیر پلاسمایی آیریزین و برخی شاخص‌های ترکیب بدنی مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.

روش بررسی: در این پژوهش نیمه تجربی با روش تک سوکور و با توجه به هدف، از نوع پژوهش‌های کاربردی می‌‌باشد، که به همی‌ن منظور 60 مرد دارای اضافه وزن و چاق (25BMI>) با دامنه سنی30 تا 55 سال به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی ساده در چهار گروه؛ تمرین + اسپیرولینا، تمرین + دارونما، اسپیرولینا و دارونما تقسیم شدند. گروه مداخله و دارونما به ترتیب به مدت هشت هفته روزانه دو عدد کپسول 500 می‌لی‌گرمی‌‌اسپیرولینا و دارونما مصرف نمودند. تمرین‌های مقاومتی به مدت هشت هفته، هفته‌ای سه جلسه، 12 حرکت با یک الگوی زمان بندی منعطف و اصل اضافه بار برای شدت­های خیلی سبک، سبک، متوسط و سنگین با فواصل استراحتی (به صورت فعال) بین ایستگاه­ها و نوبت­ها به ترتیب 1، 2ـ1 و 5ـ3 دقیقه اجرا شد. شاخص‌های ترکیب بدنی وزن بدن، BMI، WHR قبل و بعد از تمرینات با استفاده از دستگاه ترکیب‌سنج و مترنواری‌ اندازه‌گیری شد. سپس از آزمودنی‌ها در دو مرحله (پیش و پس) آزمون 10 می‌لی لیتر خون از سیاهرگی آنتی کوبیتال بازویی چپ به صورت 12 ساعت ناشتایی گرفته شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های شاپیروـ ویلک، آنالیز واریانس یک طرفه، تعقیبیLSD و تی دانشجویی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: مقادیر پلاسمایی آیریزین و وزن بدن در مقایسه بین گروهی تفاوت معنی­داری نشان دادند(05/0>p). در بررسی درون گروهی مقادیر پلاسمایی آیریزین در گروه­های تمرین+ اسپیرولینا، تمرین + دارونما، افزایش معنی­داری داشت(05/0>p) اما مقادیر وزن بدن، BMI در گروه­های تمرین+ اسپیرولینا، تمرین+ دارونما و اسپیرولینا و مقادیرWHR در گروه­های تمرین+ اسپیرولینا، تمرین+ دارونما کاهش معنی­داری یافت (05/0>p). مقادیر پلاسمایی آیریزین، وزن بدن، BMI و WHR در گروه دارونما تغییر معنی داری نداشت(05/0<p).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌‌رسد هشت هفته تمرین مقاومتی دایره‌ای به همراه مصرف مکمل اسپیرولینا می‌‌تواند از طریق افزایش مقادیر پلاسمایی آیریزین و کاهش وزن بدن،  BMIو WHR باعث بهبود ترکیب بدن و اختلالات مرتبط با چاقی شود.

واژه‌های کلیدی: اضافه وزن و چاقی، آیریزین، تمرین‌های مقاومتی دایره‌ای، اسپیرولینا
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1398/8/16 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1399/4/17

Dehghani K, Mogharnasi M, Saghebjoo M, Sarir H, Malekaneh M. The Effect of Eight Weeks of Circuit Resistance Training and Spirulina Supplementation on Plasma Levels of Irisin and Some Body Composition in Overweight and Obese Men. armaghanj 2020; 25 (3) :332-345