:: دوره 24، شماره 5 و ضمیمه2 - ( 10-1398 ) ::
جلد 24 شماره 5 و ضمیمه2 صفحات 905-892 برگشت به فهرست نسخه ها
فریبا بختیاری1 ، حسن متین همایی 2، فرشاد غزالیان3
1- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، hasanmatinhomaee@yahoo.com.com
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
زمینه و هدف: دیابت نوع دو اثرات اکسیداتیوی و ضد آنژیوژنزی را از طریق مسیرهای مختلف در بافت قلب اعمال می‌کند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین و بررسی اثر 4 هفته تمرین هوازی بر شاخص‌های استرس اکسیداتیو و آنژیوژنز در بافت قلب رت‌های نر مبتلا به دیابت نوع دو بود.

روش بررسی: در یک مطالعه تجربی که در سال 1397 انجام شد، 30 سر رت نر نژاد ویستار وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به سه گروه مساوی؛ دیابتی با تمرین هوازی، گروه کنترل دیابتی و گروه کنترل سالم تقسیم شدند. القاء دیابت نوع دوم از طریق تزریق درون صفاقی STZ صورت گرفت. پروتکل تمرین هوازی فزآینده شامل 4 هفته، 5 جلسه در هفته دویدن بر روی تریدمیل با سرعت 20 متر بر دقیقه به مدت 60 دقیقه بود. سطوح ROS و NO به ترتیب توسط اسپکتروفلوریمتر و رنگ سنجی اندازه گیری شدند. بیان ژن‌های HIF-1α  و VEGF توسط Real time & PCR بررسی شدند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که دیابت نوع دو موجب افزایش معنی‌دار سطوح ROS(05/0>p) و کاهش معنی‌دار سطوح NO (05/0>p) و بیان ژن‌های HIF-1α(05/0>p) وVEGF(05/0>p) در مقایسه با گروه کنترل سالم شده است. تمرین هوازی باعث کاهش معنی‌دار سطوح ROS(05/0>p) و افزایش معنی‌دار سطوح NO(05/0>p) و افزایش بیان ژن‌های HIF-1α(05/0>p) و VEGF (05/0>p) در مقایسه با گروه کنترل دیابت شده است. هم چنین، تمرین هوازی باعث کاهش معنی دار گلوکز (05/0>p) در مقایسه با گروه کنترل دیابت شد.

نتیجه‌گیری: دیابت نوع دو باعث افزایش استرس اکسیداتیو در بافت قلب می‌شود و فرآیند آنژیوژنز در قلب دیابتی را مختل می‌کند. به نظر می‌رسد تمرین هوازی با کاهش ROS، دارای اثر مثبت بر فرآیند آنژیوژنز می‌باشد و می‌تواند باعث بهبود قلب دیابتی شود.

واژه‌های کلیدی: فشار اکسیداتیو، رگزایی، تمرین هوازی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1398/4/30 | پذیرش: 1398/8/21 | انتشار: 1398/10/3

Bakhtiari F, Matin Homaee H, Ghazalian F. The Effects of 4 Weeks Aerobic Training on Oxidative and Angiogenesis Markers of Cardiac Tissue in Type 2 Diabetic Male Wistar Rats. armaghanj 2019; 24 (5) :892-905