1- مرکز تحقیقات سلولهای بنیادی و فناوری ترانسژنیک دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، e.hoveizi@yahoo.com 2- گروه ژنتیک، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران 3- گروه دامپزشکی، دانشگاه شهیدچمران اهواز ،اهواز، ایران
چکیده: (3608 مشاهده)
زمینه و هدف: تومورهای گلیوبلاستوما جزء تهاجمیترین تومورهای مغزی با منشا بافت عصبی مغز میباشند. پایین بودن موفقیتهای درمان این نوع تومورها، نیاز به جستجو برای راهکارهای جدید درمانی را توجیه میکند. شقایقکوهی به دلیل سرشار بودن از ترکیبات آلکالوئیدی به طور گسترده در صنعت داروسازی کاربرد دارد. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثرات سمیعصاره هیدروالکلی شقایقکوهی بر رده سلولهای سرطانی گلیوبلاستوماو سلولهای غیرسرطانی عصبی بود.
روش بررسی: این یک مطالعه تجربی میباشد که در سال 1398 در آزمایشگاه تحقیقاتی کشت سلول دانشگاه شهید چمران اهواز به انجام رسیده است. یک موش باردار در این مطالعه برای جداسازی سلول استفاده شد. ابتدا عصارهگیری از شقایق کوهی صورت گرفت و سلولهای پیشساز عصبی از کورتکس مغز جنینهای موش سوری باردار 17روزه با روش هضم آنزیمیاستحصال شد. سپس با غلظتهای 100، 300، 500 و 1000 میکروگرم بر میلیلیتر شقایق کوهی، سلولها در دو بازه زمانی 24 و 72 ساعت تیمار شدند. پس از تیمار بقاء سلولها با روشفتومتریک MTT و مورفولوژی هسته سلولها با رنگآمیزی فلوروسنت DAPI ارزیابی شد.داده ها با استفاده از آزمون آماری آنوا یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: سلولهای مورد آزمایش پس از تیمار با غلظت IC50 شقایقکوهی، دچار تغییرات مورفولوژی شدند. ارزیابی بقای سلولی با روش MTT نشان داد که شقایق کوهی باعث کاهش معنیدار بقای سلولهای C118 و همچنین نوروسفرهای عصبی(NCs) در هر دو بازه زمانی 24 و 72 ساعت میشود. شدت سمیت سلولی شقایق کوهی بر سلولهای گلیوبلاستوما نسبت به نوروسفرهای عصبی بیشتر بود و اختلاف معنیداری را نشان میدهد(05/0p<). همچنین نتایج کمیبقای سلولی نشان داد که غلظت 300 و 500 میکروگرم بر میلیلیتر عصاره شقایق کوهی به ترتیب غلظتIC50 برای سلولهایC118 و NCs بوده است.
نتیجهگیری: فرآوردههای طبیعی از جمله شقایق کوهی با خاصیت فارموکولوژیک و بیوشیمیایی آنتیاکسیدانی و ضد التهابی خود و با توجه به این که اثرات جانبی کمتری بر سلول های غیرسرطانی دارند، میتوانند در درمان سرطان گلیوبلاستوما مؤثر باشد.
Hoveizi E, Kalantari M, Hushmandi K. Comparison of the Toxic Effects of Hydroalcoholic Extract of Glaucium flavum on Glioblastoma and Non-Cancer Nerve Cells. armaghanj 2019; 24 (6) :1073-1086 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2521-fa.html