طراحی الگویی بهینه برای توسعه مراکز سلامت محله ای شهر یاسوج
امین اله بابویی1 ، پرویز آقایی2 ، رحیم استوار 1، سجاد رویین تن3
1- گروه مدیریت بهداشت و خدمات درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران،
2- مرکز عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه روان‌شناسی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
زمینه و هدف: سلامت یکی از ارزش‌ها و نیازهای اساسی هر انسان و حقی پذیرفته شده در مکاتب الهی و اسناد بین‌المللی هم‌چون اعلامیه جهانی حقوق بشر، حقوق بشر اسلامی‌و بیانیه سازمان جهانی بهداشت است. حفظ و ارتقای سلامت، مسؤولیتی فردی، اجتماعی، سازمانی و حاکمیتی است و یکی از پیش شرط‌های تحقق توسعه پایدار به شمار می‌رود. هدف از این مطالعه تعیین و طراحی الگویی بهینه برای توسعه مراکز سلامت محله‌ای شهر یاسوج بود.

روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد که در سال .1398در شهر یاسوج انجام شد، جامعه آماری این پژوهش شامل‌ کلیه مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر یاسوج به تعداد ۹۰۰ نفر  بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده بر اساس جدول مورگان تعداد 200 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه مورد نظر را تکمیل کردند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی تست و رگرسیون، مجذورکای و کروسکال‌والیس تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌‌ها: طبق نتایج به دست آمده در راستای طراحی مدل متغیرهای پرستار، ماما و نگرش مردم تأثیر معنی‌داری بر متغیر بهداشت محیط داشتند. هم‌چنین متغیرهای بهداشت محیط، پرستار، ماما تأیثر معنی‌داری بر متغیر تغذیه داشتند و متغیرهای سلامت روان و بهداشت محیط تأثیر معنی‌داری بر متغیر تغذیه داشتند(05/0p<)، سایر متغیرهای مستقل دارای تأثیر معنی‌داری بر آن نبودند (05/0<p). هم‌چنین نتایج حاصل از مصاحبه عمیق نگاه مسئولین نسبت به وضعیت فعلی مراکز سلامت عموماً ضعیف و متوسط ارزیابی گردیده است و در رابطه با وضعیت مطلوب در خصوص مراکز سلامت محله‌ای عموماً اعتقاد بر این بود که اگر مردم محله مشارکت بیشتری داشته باشند، مراکز از حالت ضعیف و متوسط می‌توانند به سطوح بالاتر ارتقا یابند.

نتیجه‌گیری: این مقاله سعی بر آن دارد تا ضمن مشخص نمودن جایگاه و نقش سلامت روان در فرآیند مراکز سلامت محله و هم‌چنین از آن در ارتقاء کیفیت بهینه‌سازی مراکز سلامت استفاده کرده و از این طریق ابزار قدرتمندی  برای کاهش مشکلات مراکز سلامت محله ای شود.

واژه‌های کلیدی: سلامت روان، بهداشت محیط، نگرش مردم، پرستار
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت بهداشتی
دریافت: 1397/10/19 | پذیرش: 1398/11/26 | انتشار: 1398/12/14

Babavi A, Aghaei P, Ostavar R, Roointan S. Designing an Optimal Model for the Development of Neighborhood Health Centers in Yasuj. armaghanj 2020; 25 (1) :118-128