:: دوره 23، شماره 5 - ( آذر و دی 1397 ) ::
محدثه منصوری1 ، فهیمه باغبانی آرانی 2، سید عطاله سادات شاندیز3
1- گروه ژنتیک و بیوتکنولوژی، واحدورامین‌ـ پیشوا، دانشگاه آزاداسلامی، ورامین، ایران
2- گروه ژنتیک و بیوتکنولوژی، واحدورامین‌ـ پیشوا، دانشگاه آزاداسلامی، ورامین، ایران ، baghbani.f@gmail.com
3- گروه زیست‌شناسی،واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
زمینه و هدف: سرطان معده یکی از رایج‌ترین سرطان‌ها در بین افراد مختلف سرتاسر جهان می‌باشد. امروزه، نانوذرات، به عنوان یک فاکتور ضد سرطانی در تحقیق‌های حوزه درمان سرطان مورد توجه قرار گرفته است. از آنجا که ژن P53 به عنوان ژن سرکوبگر توموری در بسیاری از سرطان‌ها مشخص شده، هدف از این مطالعه ارزیابی بیان ژنی  P53بر روی رده سلولی سرطان معده AGS بعد از اثر نانوذرات پالادیوم بود.

روش بررسی: این مطالعه تجربی از فروردین تا شهریور سال 1396، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین انجام شد. در این تحقیق رده‌های سلولی سرطانیAGS و نرمال HEK293 با غلظت‌های مختلفی از نانوذرات پالادیوم(5700،570، 57، 7/5 میکروگرم در میلی‌لیتر) به مدت 48 ساعت تیمار شدند. اثر نانوذرات بر میزان زنده مانی سلول‌ها با کمک روش MTT اندازه‌گیری شد. استخراج RNA و سنتز cDNA صورت گرفت. در نهایت، بیان ژن P53 با استفاده از روش Real Time PCR  مورد بررسی قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری واریانس یک طرفه تجریه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج سمیت سلولی بیانگر آن است که در غلظت‌های بالا از نانوذرات پالادیوم در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی‌داری منجر به مرگ سلولی  شده‌اند(002/0=P). نتایج تست Real Time PCR حاکی از آن بود که میزان بیان ژن P53 در مقایسه با ژن مرجع، طی مدت زمان 48 ساعت افزایش معنی‌داری نداشته است(09/0=P).

نتیجه‌گیری: نانوذرات پالادیوم توانایی نابود کردن رده سلولی سرطانیAGS را در مقایسه با رده نرمال HEK293 دارد، اما این کشندگی در اثر افزایش بیان ژن P53 نمی‌باشد. جهت تعیین نوع مرگ سلولی حاصل از سمیت نانوذرات پالادیوم  نیاز به انجام تست‌های بیشتر و گسترده‌تر می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: نانوذرات پالادیوم، سرطان معده، ژن
دریافت: 1396/10/16 | پذیرش: 1397/8/12 | انتشار: 1397/8/12

Mansouri M, Baghbani-Arani F, Sadat Shandiz S. Cytotoxic effects and evaluation of p53gene expression toward gastric cancer AGS cells treated with Palladium nanoparticles. armaghanj 2018; 23 (5) :577-590
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2058-fa.html