یاسر محمدی ، حمید دهقانیان 1، فاطمه دهقانی
1- ، h.dehghanian63@gmail.com
چکیده زمینه و هدف: خشونت علیه زنان همواره از آسیب های اجتماعی است که سلامت فردی و اجتماعی افراد جامعه را با خطر روبه رو کرده است. هدف این پژوهش ، شناخت عوامل روانی و اجتماعی مؤثر بر خشونت علیه زنان در شهرستان نورآباد ممسنی بود. روش بررسی: این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی که بر روی زنان متأهل شهرستان نورآباد ممسنی در سال 1392 که یک سال از زندگی مشترک آنها گذشته و سطح تحصیلاتی بالاتر از ابتدایی داشتند، انجام پذیرفت . ابزار سنجش پرسشنامه محقق ساخته بود تعداد 400 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. متغیر های جهت گیری جنسیتی، قدرت تصمیم گیری زنان و طبقه اجتماعی پاسخ گویان مورد سنجش قرار گرفت . داده ها با تحلیل واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شده با تجمیع متغیرها و استفاده از رگرسیون به طراحی یک مدل تحلیل پرداخته شد. یافته‌ها: همبستگی به دست آمده برای جهت گیری جنسیتی با خشونت علیه زنان 731/0 و برای میزان قدرت تصمیم گیری نسبت به زنان با خشونت علیه زنان 657/0 یافته شد. متغیر پایگاه اجتماعی – اقتصادی بر متغیر جهت گیری جنسیتی به میزان 384/0 و بر متغیر قدرت تصمیم گیری نسبت به زنان به میزان 295/0 تأثیر داشت . هم چنین متغیر جهت گیری جنسیتی به میزان 423/0 تغییرات به وجود آمده در متغیر قدرت تصمیم گیری نسبت به زنان را پیش بینی می کند. نتیجه‌گیری: متغیر های جهت گیری جنسیتی، قدرت تصمیم گیری و طبقه اجتماعی از جمله عوامل تعیین کننده خشونت علیه زنان و میزان وقوع آن در خانواده می‌باشند.
واژه‌های کلیدی: خشونت، خانواده، عوامل روانی و اجتماعی
دریافت: 1394/1/19 | پذیرش: 1394/1/19 | انتشار: 1394/1/19

Mohammadi Y, Dehghanian H, Dehghani F. چکیدهPsychological and Social factors Influencing the Violence Against Women, Nourabad, Fars. armaghanj 2014; 19 (6) :542-552

محمدی یاسر، دهقانیان حمید، دهقانی فاطمه. تعیین عوامل روانی و اجتماعی مؤثر بر خشونت علیه زنان در شهر نورآباد ممسنی ـ سال 1392. ارمغان دانش. 1393; 19 (6) :542-552