1- گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران 2- گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران ، leylabahari@ymail.com
چکیده: (5589 مشاهده)
زمینه و هدف: مدل طرحوارههای هیجانی بر نقش ارزیابی و تفسیر علایم اضطرابی و راهبردهای تنظیم هیجان در اختلالات اضطرابی تأکید زیادی دارد. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر حساسیت اضطرابی و راهبردهای تنظیم هیجان در دانشآموزان با نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع شبهآزمایشی میباشد، که به صورت پیشآزمون و پسآزمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر نوجوانان دختر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1396ـ1395 در مــــدارس متوسطه شهرستان دلفان بودند. بدین منظور32 نفر از دانشآموزان دارای نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی به روش غربالگری انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و کنترل تقسیم شدند. از پرسشنامههای اضطراب اجتماعی کانور(SPIN) به همراه مصاحبه بالینی به عنوان ابزار غربالگری و از پرسشنامههای حساسیت اضطرابی(ASI) و تنظیم هیجان(ERQ) برای گردآوری دادههااستفاده شد. در مرحله بعد افراد گروه آزمایشی در فرآیند اصلی مداخله طرحواره درمانی هیجانی که طی 10 جلسه 90 دقیقهای اجرا شد، شرکت نمودند، در حالی که گروه کنترل چنین مداخلهای را دریافت نکردند. بعد از اتمام جلسههای مداخلهای، هر دو گروه آزمایشی و کنترل در مرحله پسآزمون مورد سنجش قرار گرفتند. دادهها با استفاده از آزمون کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که در گروه آزمایشی در مرحله پسآزمون در مقایسه با گروه کنترل، میانگین نمرات حساسیت اضطرابی و راهبرد فرونشانی تنظیم هیجان به طور معنیداری کاهش (001/0>p) و میانگین نمرات راهبرد ارزیابی مجدد تنظیم هیجان به طور معنیداری افزیش یافته است (001/0>p).
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است که طرحوارهدرمانی هیجانی میتواند به عنوان مداخلهای مؤثر برای کاهش علایم اختلال اضطراب اجتماعی و بهبود راهبردهای تنظیم هیجان در افراد دارای نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی مورد استفاده قرار گیرند.
Ghadampour E, Hosseini Ramaghani N, Moradiani Gizeh Rod S. Effectiveness of Emotional Schema Therapy on Anxiety Sensitivity and Emotion Regulation Strategies in Socially Anxious Students. armaghanj 2018; 23 (5) :591-607 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1626-fa.html