:: دوره 22، شماره 2 - ( خرداد و تير 1396 ) ::
بررسی وجود ژن cry در باسیلوس ترینجینسیس ‌های جدا شده از خاک
رضا محمودی1 ، غلامرضا ایراجیان2 ، ایرج جوادی 1، اسماعیل پناهی کوخدان3
1- گروه سم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا، شهرضا، ایران،
2- گروه میکروب شناسی، دانشگاه ایران، تهران، ایران،
3- گروه زیست شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

زمینه و هدف: باسیلوس ترینجینسیس باکتری گرم مثبت و اسپورزا است. اصلی‌ترین زیستگاه این باکتری خاک بوده و توانایی تولید انواع متنوعی از پروتئین‌های کریستالی با خاصیت حشره‌کشی را داراست. هدف از این مطالعه جداسازی سویه‌های باسیلوس ترینجینسیس حمل کننده ژن  Cryاز خاک های نقاط مختلف استان تهران  با استفاده از روش Multiplex-PCR بود.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی مقدار 200 گرم خاک  از عمق 10 سانتی متری به طور تصادفی و در مجموع تعداد 100 نمونه خاک از مناطق مختلف شهر تهران جمع‌آوری شد. سپس بر اساس پروتوکل تأیید شده به وسیلهWHO، کلنی‌های مشکوک به باسیلوس تورنجینسیس جداسازی و ایزوله ها از نظر تست های میکروبیولوژیکی و بیوشیمیایی تأیید شدند. پس از استخراج DNA  از تمامی‌سویه‌ها، با استفاده از  16S rDNA PCR Sequencing باسیلوس ترینجینسیس بودن سویه‌های حاوی ژن Cry تأیید شد، داده‌ها با استفاده از آزمون آماری واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در نمونه‌های خاک مورد بررسی، 41 سویه باسیلوس تورینجنسیس شناسایی شد. نتایج MPCR نشان داد که از 14 سویه حامل توکسین کریستالی، 7 سویه (50 درصد) به تنهایی واجد ژن cry1، 4 سویه (5/28درصد) به تنهایی واجد ژن cry2 و 3 سویه (5/21 درصد) به تنهایی واجد ژن cry3 بودند و باندهای مربوطه را نشان دادند. ژنcry4 و cry5 در هیچ‌کدام از ایزوله‌ها (صفردرصد) مشاهده کن.

نتیجه گیری: با توجه به تنوع بسیار زیاد ژن پروتئین کریستالی و عدم وجود روش‌های فنوتیپی دقیق در شناسایی حضور پروتئین کریستالی، بنابراین تشخیص هم‌زمان این ژن‌ها می‌تواند با هزینه اندک و سرعت‌العمل زیاد باسیلوس‌های حاوی ژن کریستالی را شناسایی نماید.

واژه‌های کلیدی: باسیلوس تورینجنسیس، ژن‌های کری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1395/4/22 | پذیرش: 1396/2/5 | انتشار: 1396/2/15

Mahmoudi R, Irajian G, Javadi I, Panahi kokhdan E. The characterization Molecular of cry genes in the Bacillus thuringiensis isolated from soil. armaghanj 2017; 22 (2) :271-281