وحید آیین 1، محمد کارگر2 ، عباس دوستی3 ، محسن غلامی2
1- مرکز تحقیقات میکروب شناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، Vahid_aein@hotmail.com
2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، جهرم، ایران
3- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده زمینه و هدف: تیپ‌های بیماری‌زای مهاجم اشریشیاکلی‌ به سلول‌های اپیتلیال روده حمله نموده و سبب تخریب و مرگ سلول‌ها و هم‌چنین اسهال خونی می‌شوند. هدف از این مطالعه، شناسایی تیپ بیماری‌زایی اشریشیاکلی مهاجم با استفاده از تکنیک روش زنجیره‌ای پلی‌مراز در کودکان مبتلا به اسهال بود. روش‌ بررسی: این مطالعه به صورت مقطعیـ توصیفی بر روی 200 نمونه‌ مدفوع اسهالی جمع‌آوری شده از کودکان شهرستان یاسوج انجام شد. پس از تشخیص اولیه باکتری اشریشیاکلی با استفاده از کشت و روش‌های بیوشیمیایی، تشخیص پاتوتیپ اشریشیاکلی مهاجم با شناسایی ژن ‌ ipaH به وسیله روش واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز انجام شد. حساسیت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها با روش دیسک دیفیوژن آگار مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با آزمون‌های‌ آماری مربع کای و بینومیال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: فراوانی پاتوتیپ اشریشیاکلی مهاجم، 16 مورد بود. در میان جدایه‌ها بیش‌ترین میزان حساسیت نسبت به آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین و بیش‌ترین مقاومت نیز به سفتی‌زوکسیم مشاهده شد. نتیجه‌گیری: تیپ بیماری‌زای اشریشیاکلی مهاجم در این مطالعه، نسبت به سایر پژوهش‌های انجام شده شیوع متوسطی دارند. با توجه به اهمیت کلینیکی این سویه در ایجاد اسهال خونی، پایش گسترده بیمارستانی این پاتوتیپ با استفاده از روش‌های دقیق مولکولی در سایر مناطق کشور پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: اشریشیاکلی مهاجم، واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز، مقاومت آنتی‌بیوتیکی
دریافت: 1394/1/15 | پذیرش: 1394/1/15 | انتشار: 1394/1/15

Aein V, Kargar M, Doosti A, Gholami M. Detection of EnteroinvasiveEscherichia coli by PCR technique in Children with Diarrhea. armaghanj 2014; 19 (8) :727-736

آیین وحید، کارگر محمد، دوستی عباس، غلامی محسن. شناسایی‌ اشریشیاکلی مهاجم با استفاده از روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز در کودکان مبتلا به اسهال . ارمغان دانش. 1393; 19 (8) :727-736