[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 21، شماره 11 - ( 11-1395 ) ::
جلد 21 شماره 11 صفحات 1115-1124 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی محتوای هیستامین و احتمال مسمومیت‌زایی در برخی مواد غذایی مصرفی
مهدی زارعی1، علی فضل آرا2، فرزانه زارع زاده2
1- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، zarei@scu.ac.ir
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده:   (2603 مشاهده)

چکیده

زمینه و هدف: مصرف مقادیر زیاد هیستامین همراه با غذا باعث ایجاد مسمومیت هیستامینی در مصرف­کنندگان می­گردد. اطلاعات چندانی در مورد محتوای هیستامین در مواد غذایی مختلف در کشور در دسترس نیست. در مطالعه حاضر، میزان هیستامین در نمونه­هایی از مواد غذایی مورد مصرف در رژیم غذایی انسان که بر اساس اطلاعات موجود در منابع می­توانند حاوی هیستامین باشند، اندازه­گیری گردید.

روش‌ بررسی: این مطالعه بر روی تعداد 240 نمونه از 16 نوع مختلف مواد غذایی مورد مصرف در رژیم غذایی انسان انجام پذیرفت. هیستامین در نمونه­های ماهی تازه و کنسرو ماهی به­وسیله حلال اتانول 75 درصدـ اسیدکلریدریک 4/0 نرمال و در سایر نمونه­ها به­وسیله اسید کلریدریک 1/0 نرمال استخراج گردید. پس از عبور عصاره­ها از ستون کروماتوگرافی تعویض یون، مشتق فلورسنس هیستامین به­ وسیله محلول اٌ- فتال­دی­آلدئید ایجاد و میزان نور فلورسنس ساطع شده در طول موج تحریکی 350 نانومتر و طول موج ساطعی 444 نانومتر اندازه­گیری گردید. داده‌ها با استفاده از روش{های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: اسفناج، ماهی تازه، کنسرو ماهی و بادمجان بیشترین میزان هیستامین را با میانگین 04/5، 83/3، 77/2 و 64/2 میلی­گرم در صد گرم نشان دادند. تمامی نمونه­های آزمایش شده اسفناج، ماهی تازه، کنسرو ماهی و بادمجان حاوی هیستامین بودند و به ترتیب 3/53، 0/20، 3/13 و 3/13 درصد از نمونه­های مورد آزمایش از این مواد غذایی حاوی مقادیر بالاتر از 5 میلی­گرم در صد گرم هیستامین بودند. مقادیر کم هیستامین در تعدادی از نمونه­های گوجه­فرنگی، خیارشور، گردو، موز، پرتقال، خربزه، پنیر، کشک، ماست و دوغ مشاهده گردید و در زیتون و چای میزان هیستامین کمتر از حد قابل تشخیص مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: علاوه بر تأیید این مسأله که ماهی و فراورده­های غذایی دریایی از ریسک بالایی از نظر ایجاد مسمومیت هیستامینی برخوردارند، هم‌چنین نشان داد که احتمال ایجاد مسمومیت هیستامینی در انسان، در نتیجه مصرف اسفناج و بادمجان کمتر از ماهی و فراوردههای آن نخواهد بود. بنابراین آگاهی از میزان هیستامین مواد غذایی موجود در رژیم غذایی انسان از این نظر نیز حایز اهمیت است که میتواند به عنوان هشداری در جهت منع مصرف همزمان آنها به وسیله مصرفکنندگان بهخصوص در افراد حساس به مسمومیت هیستامینی باشد.

واژه‌های کلیدی: هیستامین، اسفناج، ماهی، کنسرو ماهی، بادمجان
متن کامل [PDF 130 kb]   (774 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1394/11/1 | پذیرش: 1395/11/12 | انتشار: 1395/11/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarei M, Fazlara A, Zarezadeh F. Evaluation of the Histamine Content and Potential Toxicity of Some of Consumable food. Armaghane danesh. 2017; 21 (11) :1115-1124
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1231-fa.html

زارعی مهدی، فضل آرا علی، زارع زاده فرزانه. ارزیابی محتوای هیستامین و احتمال مسمومیت‌زایی در برخی مواد غذایی مصرفی. ارمغان دانش. 1395; 21 (11) :1115-1124

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-1231-fa.html



دوره 21، شماره 11 - ( 11-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4162