1- علوم پزشکی یاسوج 2- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، nooripoor8561@gmail.com
چکیده: (182 مشاهده)
مقدمه:امروزه با توجه به استفاده گسترده از داروهای ضد قارچی و ناتوانی درمان در بیماران کاندیدایی دارای عفونت، عود بیماری در بیمارانافزایشیافته است. همین امر موجب شد که پژوهشگران را در جهت استفاده از گیاهان دارویی جهت درمان بیماریهای قارچی ترغیب نماید. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاهان مریم گلی و علف چشمه بر روی ایزولههای بالینی و استاندارد جنس کاندیدا در مقایسه با داروی ضد قارچی فلوکونازول در شرایط آزمایشگاهی بود. روش بررسی: در این مطالعه در مجموع از 31 ایزولهی بالینی و استاندارد جنس کاندیدا شامل 11 ایزوله کاندیدا آلبیکنس و 10 ایزوله کاندیدا گلابراتا و 10 ایزوله کاندیدا پاراپسیلوسیس جداشده از واژینیت کاندیدایی، عفونت ادراری و اتومایکوزیس شهر یاسوج استفاده گردید. بعد از جمعآوری گیاه مریمگلی و علفچشمه عصاره هیدروالکلی آنها تهیه و برای تعیین حساسیت قارچی به روش براث میکرودایلوشن مورد استفاده قرار گرفتند. بدین منظور، طبق دستورالعملCLSI[1] رقتهای سوسپانسیون مخمری مطابق استاندارد به همراه هر یک از عوامل دارویی و عصارههای گیاهی به پلیتهای 96 خانه اضافه و در دمای 35درجه سانتیگراد انکوبه گردیدند. در نهایت، کمترین غلظت مهار کننده رشد[2] (MIC)برای هر ایزوله محاسبه گردید. یافتهها:در این مطالعه در مجموع از میان سه دارو و عصاره مورد بررسیMIC50 برای عصاره هیدروالکلی مریمگلی بر روی سه گونهی کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا گلابراتا و کاندیدا پاراپسیلوسیس به ترتیب 25000 و 12500 و 12500 میکروگرم بر میلیلیتر و MIC50 برای عصاره متانولی علفچشمه بر روی سه گونه به صورت یکسان، 25000 میکروگرم بر میلیلیتر و MIC50برای فلوکونازول برای سه گونه به ترتیب 25/0 و 5/0 و 125/0 میکروگرم بر میلیلیتر به دست آمد. بحث و نتیجهگیری: در مقایسه با فلوکونازول عصارههای هیدرولکلی مریمگلی و علفچشمه تاثیر بسیار کمتری بر روی ایزولههای بالینی و استاندارد کاندیدا داشتند. گونهی شایع مسبب کاندیدیازیس، کاندیدا آلبیکنس میباشد که با توجه به نتایج این مطالعه عصارههای هیدروالکلی مریمگلی و علفچشمه در شرایط آزمایشگاهی دارای اثرات نسبتاً کمی میباشد و استفاده از عصاره این گیاه جهت درمان کاندیدیازیس توصیه نمیشود.
Gharaghani M, Nouripour Sisakht S. The effect of hydro-alcoholic extracts of Salvia officinalis and Nasturtium officinale on clinical and standard candida isolates of candida in comparison with fluconazole. armaghanj 2024; 29 (4) URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-3560-fa.html
قرقانی مارال، اسفرم آرش، روستا نرگس، انصاری سهام، رحمانی فرزانه، طاهری هاشم، و همکاران.. تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاهان مریمگلی (Salvia officinalis L.) و علفچشمه (Nasturtium officinale) بر روی ایزولههای بالینی و استاندارد کاندیدا در مقایسه با فلوکونازول. ارمغان دانش. 1403; 29 (4)