گروه روانشناسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، ali.taghvaei@yu.ac.ir
چکیده: (4904 مشاهده)
زمینه و هدف:پیامدهای گستردهجنگ برسلامتروان،بهزیستی و کیفیت زندگی جانبازانوخانوادههای آنها تا مدتها پس از اتمام جنگ ادامه دارد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین و بررسی نقش واسطهای عواطف مثبت و منفی در رابطه بین دشواری در تنظیم هیجان و کیفیت زندگی در همسران جانبازان بود.
روش بررسی:این مطالعه یک پژوهش توصیفیـ تحلیلی، از نوع طرحهای همبستگی است که در انجام آن از روش مدلیابی معادلات ساختاری یا مدلیابی علّی، استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه همسران جانبازان شهرستان نورآباد ممسنی بودند که از میان آنها 215 نفر به شیوه نمونهگیری در دسترس، با در نظر گرفتن شرایط ورود و خروج پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل برنامه عاطفه مثبت و منفی، مقیاس کیفیت زندگی و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ومدلسازی معادلات ساختاری انجام گرفت. روابط غیر مستقیم نیز از طریق روش بوتـ استراپ تحلیل گردید. یافتهها:نتایج به دست آمده نشان داد که تمامی ضرایب مسیرهای بین متغیرها و کیفیت زندگی معنیدار بودند. در این مدل، روابط دشواری در تنظیم هیجانی با کیفیت زندگی منفی و معنیداری بود. همچنین رابطه معنیداری بین دشواری در تنظیم هیجان و عواطف مثبت و منفی با کیفیت زندگی به دست آمد(001/0p<). شاخصهای برازندگی نشان دادند که مدل با دادهها برازش قابل قبولی دارد.نتایج ضرایب مسیرهای غیرمستقیم، با استفاده از روش بوت استراپ نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان به صورت غیرمستقیم و به واسطه عواطف مثبت و منفی با کیفیت زندگی همسران جانبازان معنیدار میباشد.
نتیجهگیری: مدل پژوهش حکایت از برازش مناسب و قابل قبول با دادههای به دست آمده داشت و روابط ساختاری مفروض تأیید شدند. براساس نتایج حاصل، دشواری در تنظیم هیجان به واسطه عواطف مثبت و منفی با کیفیت زندگی در همسران جانباز قابل پیشبینی است.
Taghvaeinia A. The Relationship between Emotion Regulation Difficulties with the Quality of Life Veterans' Spouses: the Mediating Role of Positive and Negative Emotions. armaghanj 2020; 25 (2) :392-406 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2629-fa.html
تقوایی نیا علی. رابطه دشواری در تنظیم هیجان با کیفیت زندگی همسران جانبازان: نقش واسطهای عواطف مثبت و منفی. ارمغان دانش. 1399; 25 (2) :392-406