مریم غلامی1 ، ناصر میرازی 2
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، mirazi205@gmail.com

مقدمه و هدف: التهاب و نکروز هپاتوسیت­ها در اثر سموم شیمیایی موجب اختلال عملکرد بافت کبد می­شود. گیاهان داروی می‌توانند از بروز وپیشرفت این اختلالات جلوگیری ­نمایند. هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه حرا بر روی کبد موش­های صحرایی القاء شده با تتراکلرید­کربن بود.

روش بررسی: این یک مطالعه تجربی می‌باشد که بر روی 42 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی 250ـ220 گرم به گروه‌های کنترل، شم، شاهد، تیمار 1 ، 2 و 3 به طور تصادفی تقسیم شدند. گروه شم روغن زیتون ( به صورت تک دوز) به میزان2میلی لیتر بر کیلوگرم و به طور داخل صفاقی دریافت کردند.  گروه شاهد مقدار 2 میلی‌لیتر بر کیلوگرم وزن بدن تتراکلرید کربن به نسبت 1:1 مخلوط با روغن زیتون به صورت تک دوز منفرد دریافت نمودند.  گروه های تیمارتتراکلرید کربن(مقدار 2میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن تتراکلرید کربن به نسبت 1:1 مخلوط با روغن زیتون) به صورت تک دوز (تزریق فقط در روز اول) دریافت کردند و دو ساعت بعد به ترتیب تیمارهای 1، 2 و3 با عصاره‌های هیدروالکلی برگ گیاه حرا با دوز 200، 400 و 800 میلی‌ گرم بر کیلوگرم به مدت 4 روز(یک بار تزریق در هر روز) به روش تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. گروه کنترل روزانه نرمال سالین به میزان 5/0 میلی لیتر داخل صفاق دریافت نمود. در پایان آزمایش‌ها از تمامی‌حیوانات خونگیری مستقیم از داخل قلب تهیه و سرم آن جهت اندازه‌گیری آلبومین، توتال پروتئین و بیلی‌روبین و آنزیم‌های کبدی جدا شد.

یافته‌ها: تتراکلریدکربن موجب کاهش آلبومین و پروتئین توتال شد. این پارامترها در سه گروه تیمار نسبت به گروه شاهد افزایش معنی‌داری را نشان داد(001/0p<). سطح بیلی‌روبین توتال سرم در اثر تزریق تتراکلریدکربن افزایش پیدا کرد و در گروه‌های تیمار نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری داشت(05/0p<). دریافت تتراکلریدکربن منجر به افزایش معنی‌دار آنزیم ALT،AST و ALP نسبت به گروه کنترل شد و دریافت عصاره هیدروالکلی برگ گیاه حرا  منجر به کاهش معنی‌داراین آنزیم ها نسبت به گروه­ القاء شده بود(001/0p<).

نتیجه‌گیری: برگ گیاه حرا دارای ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانی و فلاونوئیدی زیادی است. احتمالا این مواد قادر هستند که از اثرات توکسیک موادی نظیر تتراکلرید کربن در بافت های بدن از جمله بافت کبدی به طور معنی‌داری محافظت نمایند.

واژه‌های کلیدی: گیاه حرا، آلبومین، پروتئین توتال، بیلی روبین توتال، تتراکلریدکربن، موش صحرایی نر
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1394/4/15 | پذیرش: 1394/8/18 | انتشار: 1394/9/18

gholami M, mirazi N. Study Of Hepato Protective Effects Of Avicenniamarina Hydro Ethanolic Leaves Extract In Male Rats Induced With Carbone Tetrachloride . armaghanj 2016; 20 (10) :858-872