محمد بیضایی 1، ذبیح اله خاکسار2
1- گروه علوم تشریحی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، m_b1381@yahoo.com
2- گروه علوم تشریحی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

زمینه و هدف: دیابت ملیتوس به یکی از اختلالات متابولیکی اطلاق می­گردد که با افزایش مزمن قند خون بروز می­کند. دیابت می­تواند باعث اختلال در بافت بیضه و کاهش توانایی جنسی شود. بعضی از گیاهان مانند شنبلیله با کاهش دادن قند خون و مواد اکسیداتیو اثر محافظتی خود را بر بدن نشان می­دهند. در مطالعه حاضر اثر عصاره دانه­ گیاه شنبلیله بر بافت بیضه جنین 20 روزه موش­های صحرایی در طی زمان بارداری مورد بررسی قرار گرفت.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی ماده سالم به طورتصادفی به سه گروه سالم شامل (کنترل، گلیبن‌کلامید و شنبلیله) و سه گروه دیابتی شامل؛ کنترل، درمان گلیبن­کلامید و درمان شنبلیله تقسیم شدند. از داروی استرپتوزوتوسین جهت دیابتی کردن موش‌ها استفاده شد. پس از تشخیص بارداری به گروه­های شنبلیله­­ سالم و دیابتی 1000 میلی‌گرم بر کیلوگرم از عصاره گیاه شنبلیله، گروه­های گلیبن­کلامیدی سالم و دیابتی 5 میلی‌گرم بر کیلوگرم داروی گلیبن­کلامید و به گروه­های کنترل سالم و دیابتی آب مقطر از طریق دهان خورانده شد. بعد از 20 روز جنین­ها خارج و در فرمالین 10 درصد تثبیت شدند. پس از پردازش بافتی مقاطع 5 میکرونی تهیه شده و بـــا رنـــگ هماتوکسیلین‌ـ ائــــوزین رنگ‌آمیزی شدند و تغییرات مورفومتریک بافت بیضه بررسی شد. داده‌ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی دانکن تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: میانگین قطر لوله اسپرم­ساز و ضخامت کپسول بیضه در گروه درمان شنبلیله و کنترل دیابتی تفاوت معنی‌داری نشان نداد(05/0p>). میانگین وزن بدن در جنین‌های نر گروه درمان شنبلیله در مقایسه با گروه کنترل دیابتی کاهش معنی‌داری نشان داد (05/0p<). تعداد سلول‌های اسپرماتوگونی، سرتولی و لیدیگ بافت بیضه در موش‌های گروه درمان شنبلیله نسبت به گروه کنترل دیابتی افزایش معنی­داری داشت(05/0p<).

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که عصاره­ هیدروالکلی دانه گیاه شنبلیله باعث افزایش تعداد سلول‌های اسپرماتوگونی، سرتولی و لیدیگ بیضه در موش‌های دیابتی می‌شود.

واژه‌های کلیدی: شنبلیله، دیابت، بیضه، موش
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آناتومی
دریافت: 1394/4/14 | پذیرش: 1394/7/26 | انتشار: 1394/8/30

beyzaei M, khaksar Z. Effect of Fenugreek seed Extract (Trigonella Foenum-graecum) on testicular tissue in the embryos of Streptozotocin Induced Diabetic Rats. armaghanj 2015; 20 (9) :780-789