سید اسلام حصار1 ، فریبرز نیکدل 2، شیرعلی خرامین3
1- گروه روانشناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، یاسوج ، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، fnikdel@yu.ac.ir
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده زمینه و هدف: درمان شناختی رفتاری، نوعی روان‌درمانی است که به بیماران کمک می‌کند تا به درک افکار و احساساتی که بر روی رفتارشان تأثیر می‌گذارد، نایل گردند. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تکنیک‌های شناختی ـ رفتاری بر تعلل، استرس، اضطراب و افسردگی دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان بهمئی می‌باشد. روش بررسی: روش تحقیق حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون ـ پس آزمون با دو گروه می‌باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان دختر رشته تجربی شهرستان بهمئی در سال تحصیلی 92ـ1391 می‌باشند که با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه ای تصادفی تعداد60 نفر از آنها به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و به طور کاملاً تصادفی در دو گروه 30 نفری (یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار جایگزین شده‌اند. برای اندازه‌گیری متغیرها از پرسشنامه تعلل و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DAS-21) استفاده گردید. تحلیل نتایج با استفاده از روش تحلیل مانکوا انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد نمرات پس آزمون تعلل، اضطراب و استرس در دو گروه تفاوت معنادار داشته، اما تفاوت نمرات پس آزمون دو گروه در افسردگی معنی‌دار نبوده است. نتایج در سطح (001/0>p) معنی‌دار بوده است. نتیجه‌گیری: آموزش تکنیک‌های شناختی ـ رفتاری می‌تواند باعث کاهش تعلل، اضطراب و استرس شود و روش مفیدی برای کاهش اختلالات رفتاری است.
واژه‌های کلیدی: تکنیک‌های شتاختی، رفتاری، تعلل، استرس، اضطراب، افسردگی
دریافت: 1393/12/11 | پذیرش: 1393/12/11 | انتشار: 1393/12/11

hasar S, nikdel F, kharamin S. The Effectiveness of Cognitive- behavioral Techniques Training on Procrastination, Stress, Anxiety and Depression of High School Female Students. armaghanj 2015; 19 (12) :1105-1117

حصار سید اسلام، نیکدل فریبرز، خرامین شیرعلی. اثربخشی آموزش تکنیک های شناختی ـ رفتاری بر استرس، اضطراب، افسردگی و تعلل دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان بهمئی. ارمغان دانش. 1393; 19 (12) :1105-1117