مصطفی سعادت
مقدمه و هدف: ازدواج خویشاوندی می تواند باعث افزایش احتمال ابتلای ‌فرزندان به بسیاری از بیماری های تک ژن و یا چند عاملی گردد. از جمله عوامل بسیار مهم و مؤثر در انجام ازدواج با خویشاوند، نگرش مردم جامعه به این گونه ازدواجهاست. در مطالعه حاضر به این نکته پرداخته شده است که به نظر دختران دبیرستانی شهر شیراز، آیا ازدواجهای خویشاوندی می تواند بر سلامت فرزند تاثیر نامطلوب بگذارد؟ مواد و روش کار: در این پژوهش توصیفی ـ تحلیلی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 996 دختر دبیرستانی از 12 دبیرستان سطح شهر شیراز در سال 1380وارد مطالعه شدند. با توزیع پرسشنامه بین دانش آموزان، اطلاعات لازم جمع آوری گردید. اطلاعات شخصی شامل رشته و سال تحصیلی، تحصیلات و سن والدین، رتبه تولد، اشتغال مادر در خارج از منزل و نسبت خویشاوندی والدین بود. سئوال اصلی تحقیق عبارت بود از ؛ به نظر شما آیا ازدواجهای خویشاوندی سلامت فرزند را تهدید می نماید؟ اطلاعات جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون مجذور کای و تعیین ضریب همبستگی جزیی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته ها: به نظر 8/13 درصد از دانش آموزان ازدواج خویشاوندی سلامت فرزند را تهدید نمی نماید، 7/40درصد از آنان معتقد بودند که ازدواجهای خویشاوندی شاید مشکل ایجاد نماید و 5/45درصد معتقد بودند که ازدواج خویشاوندی سلامت فرزند را تهدید می کند. پس از کنترل نمودن سطوح تحصیلات والدین، رشته و سال تحصیلی دانش آموزان، ضریب همبستگی جزیی بین ضریب خویشاوندی والدین و پاسخ به سئوال تحقیق محاسبه گردید(05/0 p< ، 876= df ، 1266/0- =r) . نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که دانش آموزان دختری که خود حاصل ازدواج خویشاوندی هستند بیشتر بر این باورند که ازدواج های خویشاوندی سلامت فرزندان را تهدید نمی نماید.
دریافت: 1394/3/26 | پذیرش: 1394/3/26 | انتشار: 1394/3/26

XML     Print

سعادت مصطفی. نگرش دختران دانش آموز دبیرستانی شیراز نسبت به تاثیر نامطلوب ازدواج های خویشاوندی بر سلامت فرزندان. ارمغان دانش. 1382; 8 (1) :25-41