چکیده:
مقدمه و هدف: ایبوپروفـــــن یکی از ایمن ترین و پرمصرف ترین داروهـــــای ضدالتهاب غیراستروئیدی است. این دارو در بازار دارویی ایران، به فرم سوسپانسیون خوراکی و نیز قرصهای 200 و400 میلی گرمــــی فیلم کوت و شوگرکوت موجود است. از جمله مشکلات مربوط به اشکال دارویی جامد (قرص) ایبوپروفن، می تــــوان بــــه فقدان بیواکیوالانسی، حلالیت آبی پایین دارو، اثرات جانبی گوارشی آن و سخت تر شدن قرص در اثر پدیده کهنگی اشاره نمود که انجام مطالعات کاملی را در زمینه این فرم ایجاب می نماید. در تحقیق حاضر چگونگی انحلال دارو از قرصهای شوگرکوت و فیلم کوت ایبوپروفـــن مورد مطالعه قرار گرفته و با روند آزاد سازی دارو از فراورده استاندارد مقایسه شده است.
مواد و روش ها: این یک مطالعه تجربی ـ آزمایشگاهی است که بر روی قرص ایبوپروفن در آزمایشگاه فارماسیوتیکس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پــــزشکی اصفهان در سال 1382 انجام گرفته است. سه نوع قرص ایبوپروفن مورد آزمایش از میان نمونه های موجود در بازار دارویـــــی( شوگر کوت، فیلم کوت و استاندارد) انتخـــاب شد. این قرصها دارای شماره سری ساخت و تاریخ انقضاء بود و بر اساس نمونه گیری تصادفی بـرگزیده شد. به منظور انجام آزمایش سرعت انحلال روش شماره یک فارماکوپه آمریکا (متد سبد چرخـان) در محیط های مختلف در درجه حرارت 37 درجه سانتی گراد بـا سرعت چرخش 150 دور در دقیقه مورد استفاده قرار گرفت. علاوه بر آن، آزمایش هــــای فارماکوپه ای دیگر نظیر؛ اندازه گیری سختی قرصها، میزان فرسایش، یکنواختی محتوی و زمان از هم پاشیدن قرصها مطابق فارماکوپه های رسمی آمریکا یـــــا انگلیس انجام شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و آزمونهای آمــاری آنالیــز واریــــــانس یک طرفه، دانکن و مجذور کای تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج آزاد سازی قرصهای ایبوپروفن استاندارد، شوگــــرکــوت و فیلم کـوت در محیط اسیدی به ترتیب نشان دهنده انحلال 5، 8 و 12 درصد دارو پس از 30 دقیقـــه بود. میزان داروی آزاد شده پس از 20 دقیقه در محیط بافر فسفات در مورد هر دو فراورده شوگرکوت و فیلم کوت حدود 80 درصد و در مورد فراورده استاندارد تقریبــاً 100 درصد بود. هر دو نمونه قرص شوگر کوت و فیلم کوت از لحاظ اختصاصات فارماکوپــه ای دیگر نظیر تست زمان از هم پاشیدن در محدوده معیارهای فارماکوپه قرار داشتند.
نتیجه گیری: در حالـــــی که الگوی آزاد ســـــازی دارو از دو فـــــراورده شوگرکوت و فیلم کــوت در محیط بافر فسفات مشابه با یکدیگر و منطبق بر معیارهای فارماکوپه آمریکا وانگلیس می باشد، با این حال آزادسازی آهسته تر دارو از قرصهای شوگرکوت نسبت به فیلم کـــوت در محیط اسیدی نشان دهنده مقاومت مؤثرتر روکش قندی نسبت به روکش لایه نازک می باشد.
واژه های کلیدی: ایبوپروفن، قرص، شوگرکوت، فیلم کوت
Tavakoli N, Mostafavi A, Dehghan M, Dehghani M, Rafee pour Z. Drug Release Evaluation of Ibuprofen Sugar Coated and Film Coated Tablets Marketed in Iran. armaghanj 2005; 10 (3) :25-34 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-774-fa.html
توکلی دکتر ناصر، مصطفوی دکتر سید ابوالفضل، دهقان دکتر مژده، دهقانی دکتر معصومه، رفیعی پور دکتر زینب. فرایند آزاد سازی دارو از قرص های شوگرکوت و فیلم کوت ایبوپروفـن موجود در بازار دارویی ایران. ارمغان دانش. 1384; 10 (3) :25-34