اثر پروپرانولول بر درمان سردرد پس از بی حسی نخاعی
محمدعلی حق بین 1، محمدرضا موسوی
1- ، namatrade@yahoo.com
مقدمه و هدف : سردرد از عوارض بی حسی نخاعی و از عوامل ترس در بیمارانی است که برای این روش در نظر گرفته می شوند. ایــــن سردرد می تواند زندگی بیمار را مختل نموده و از روزها تا ماه ها طول بکشد. مراقبتهای مختلف برای پیشگیری از جمله استفاده از سوزن با اندازه کوچک، تأخیر در بلند شدن از بستر، مایع درمانی و ... می باشد . لذا این پژوهش با هدف بررسی تأثیر پروپرانولول بر درمان سردرد پس از بی حسی نخاعی انجام گرفت . مواد و روش کار: این یک پژوهش کارآزمایی بالینی دوسوکور است . تعداد 60 بیمار ریسک 1 و 2 بیهوشی که برای جراحی های انتخابی اورولوژی و زنان به بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1383 ـ 1382 مراجعه کرده بودند و تحت بی حسی نخاعی با لیدوکائین 5 درصد با دوز 5/1 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن قرار گرفته بودند و تا 72 ساعت پس از پایان عمل جراحـــی مبتلا به سردرد شده بودند، به طور تصادفی در دو گروه مشابه 30 نفری قرار گرفتند و برای گروه مورد قرص پروپرانولول با دوز20 میلی گرم دو بــــــار در روز و گروه شاهـــد قرص استامینوفن با دوز 325 میلی گرم دو بار در روز استفاده گردید. شـــــدت درد بـــا مقیاس درد مانکاسکی قبل و 24 ساعت پس از مصرف دارو اندازه گیری شد . اطلاعات جمـــع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS و آزمون آماری تی دانشجویی تجزیه و تحلیل گردید . یافته ها : بر طبق نتایج به دست آمده از این پژوهش ، میانگین شدت سردرد در گروه مورد قبل از درمان 77/1 ± 33/6 و بعد از درمان 95/1± 60/4 ، در گروه شاهد قبل از درمان 67/1 ± 36/6 و بعد از درمان 94/1 ± 56/5 می باشد که این نتایج از نظر آماری معنی دار بودند (05/0 p< ). نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که پروپرانولول نسبت به استامینوفن اثر بیشتری در کنترل ســـــردرد پس از بــــی حسی نخاعی دارد. بنابراین در افرادی که منع مصرف ندارند، پروپرانولول می تواند به عنوان درمان سردرد پس از بی حسی نخاعی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: بی حسی نخاعی، سردرد، درمان، پروپرانولول، استامینوفن
دریافت: 1394/3/17 | پذیرش: 1394/3/17 | انتشار: 1394/3/17

Haghbin M, Moosavi M. Propranolol Therapeutic Effect on Post Spinal Anesthesia Headache. armaghanj 2005; 9 (4) :33-39

حق بین محمدعلی، موسوی محمدرضا. اثر پروپرانولول بر درمان سردرد پس از بی حسی نخاعی. ارمغان دانش. 1383; 9 (4) :33-39