گزارش یک مورد جا ماندن گاز کامل در مثانه به مدت طولانی
سید محمدرضا ربانی
، SMR.Rab@gmail.com
مقدمه و هدف: تخمین میزنند در هر 1500 مورد عمل جراحی روی شکم و لگن، در یک مورد جسم خارجی باقی میماند، ولی به طور کلی این مسئله نادر است. در این مقاله یک مورد نادر به جا ماندن گاز جراحی در مثانه بیماری که تحت عمل پروستاتکتومی باز قرار گرفته بود، گزارش می شود. معرفی بیمار: بیمار مرد 60 ساله روستایی است که به علت ادرار بدبو و علایم تحریکی و انسدادی مثانه، به کلینیک شهید مفتح دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در سال 1384 مراجعه کرد. وی 19 ماه قبل از مراجعه تحت عمل پروستاتکتومی باز قرار گرفته بود. در بررسیهای آزمایشگاهی، ادرار کدر با کشت منفی، آنتیژن اختصاصی پروستات در حـــد طبیعی و آزمایشهای عملکرد کلیه، طبیعی گزارش گردید و در سونوگرافی دستگاه ادراری یافته غیرطبیعی مشاهده نگردید. بیمار تحت عمل جراحی از روی برش قبلی قرار گرفت، گاز خارج گردید و پس از عمل علایم بیمار برطرف گردید. نتیجهگیری: جای ماندن گاز در مثانه ممکن است تا مدتهای طولانی برای بیمار قابل تحمل باشد و وی ممکن است علیرغم وجود جسم خارجی در مثانه، فقط با علایم تحریکی و انسدادی که در بیماران مبتلا به هیپرتروفی پروستات بعد از عمل هم ممکن است دیده شود مراجعه نماید. تیم جراحی نباید فقط به شمارش گازها بعد از عمل اکتفا بکنند، بلکه در موارد مشکوک باید اقدام به عکس برداری نمایند.
واژه‌های کلیدی: گاز جراحی، جسم خارجی در مثانه، پروستاتکتومی
دریافت: 1394/3/16 | پذیرش: 1394/3/16 | انتشار: 1394/3/16

Rabani S. Gossypiboma (Retained Bladder Surgical Sponge ): A Case Report . armaghanj 2006; 11 (2) :123-128

ربانی سید محمدرضا. گزارش یک مورد جا ماندن گاز کامل در مثانه به مدت طولانی. ارمغان دانش. 1385; 11 (2) :123-128