چکیده:
مقدمه و هدف: پارگیهای غیرتروماتیک کولون معمولاً در اثر بدخیمیها ، دیورتیکولیتهای کولون و التهابهای کولون رخ میدهد. پارگی خود به خود و در اثر مدفوع سنگ شده به ندرت گزارش شده است. این ضایعه در اثر فشار مدفوع سفت و ایجاد زخم نکروتیک و به دنبال آن پارگی کولون رخ میدهد. در این گزارش یک مورد پارگی سکوم در اثر تجمع و سنگ شدن مواد مدفوعی گزارش شده است.
معرفی بیمار: بیمار مردی 50 ساله است که به علت درد شدید شکم به مدت سه روز و علایم پریتونیت در اسفندماه سال 1383 به بخش اورژانس بیمارستان مباشر کاشانی همدان مراجعه نموده بود. بیمار در سابقه پزشکی خود سابقه سقوط از بلندی و به دنبال آن قطع نخاع و پاراپلژی در 8 ماه قبل از مراجعه را داشته و از آن زمان دچار یبوستهای شدید و مزمن گردیده بود که در اغلب موارد در طی این مدت نیاز به مصرف مسهل جهت اجابت مزاج را ذکر میکرد. وی با تشخیص پریتونیت تحت عمل جراحی شکم قرار گرفت که پارگی سکوم در اثر توده سفت مدفوعی مشهود و عمل جراحی کولکتومی، کولستومی و ایلئوستومی برای او صورت گرفت.
نتیجهگیری: شایعترین محل پارگی کولون در اثر تجمع و سفت شدن مواد مدفوعی در ناحیه رکتوسیگموئید میباشد و موارد اندکی در ناحیه سکوم گزارش شده است. بیماری به صورت علایم پریتونیت در بیماران مسن و با یبوست مزمن رخ میدهد و قبل از جراحی صرفاً در 11 درصد بیماران با بررسی متعدد میتوان بیماری را تشخیص داد. وقوع درد ناگهانی و شدید شکم در این گونه بیماران بایستی نظر تشخیصی را به سوی پارگی کولون معطوف دارد. درمان بیماران شامل؛ رزکسیون و برداشتن کولون پاره شده و کولستومی و شستشوی وسیع و حجیم شکم میباشد.
واژههای کلیدی: پارگی کولون، سنگ شدن توده مدفوعی، پارگی در اثر تجمع مدفوعی