بهادر سرکاری 1، محسن نغماچی ، سمیه عظیمی ، مرضیه واعظی ، صدیقه ابراهیمی
1- ، sarkarib@sums.ac.ir
مقدمه و هدف: کیست هیداتیک یکی از مهمترین بیماری‌های مشترک انسان و دام در کشورمان می‌باشد. درمان جراحی هنوز به عنوان اصلی‌ترین راه درمان این بیماری می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات موارد جراحی شده کیست هیداتیک در طی دوره ده ساله گذشته در بیمارستان‌های شهر یاسوج صورت گرفته است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی پرونده تمامی بیماران مبتلا به کیست هیداتیک که در بیمارستان‌های شهر یاسوج مورد عمل جراحی قرار گرفته بودند در طی یک دوره ده ساله (1384ـ1374) انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از جمله؛ سن، جنس، محل سکونت، شغل بیمار، عضو آلوده ، تعداد کیست، علایم کلینیکی و مدت زمان بستری از پرونده‌ها استخراج گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزارSPSS و شاخص‌های توصیفی بررسی شد. یافته‌ها: تعداد موارد جراحی شده کیست هیداتید در طی دوره ده ساله مورد مطالعه، 105 مورد بوده است. از این تعداد 70 نفر (7/66 درصد) زن و 35 نفر (3/33 درصد) مرد بودند. از نظر سنی بیشترین موارد بیماری (33 مورد، 4/31 درصد) در گروه سنی 40 ـ31 سال بوده است و پس از آن گروه سنی60 ـ 51 ســـال با 25 مورد (8/23 درصد) بیشترین موارد آلودگی را به خود اختصاص داده است. از نظر شغل، بیشترین موارد بیماری (70 مورد، 7/66 درصد) در زنان خانه‌دار دیده شده است. از نظر محل کیست در بدن، در 81 درصد از موارد عضو آلوده کبد بوده است. تعداد کیست بیماران در بیشتر موارد (7/87 درصد) یک عدد بوده است، اما در 4/11 درصد از موارد تعداد کیست‌ها دو عدد و در یک مورد تعداد 18 عدد کیست از بدن بیمار جدا شده است. عود بیماری که منجر به جراحی مجدد گردیده در 3/14 درصد (15 مورد) از بیماران مشاهده شده است و در یک مورد بیمار 5 بار مورد عمل جراحی قرار گرفته است. نتیجه‌گیری: نتایج این بررسی نشان داد که کیست هیداتیک بیماری بومی منطقه مورد مطالعه بوده و طی سال‌های گذشته در روند ایجاد بیماری و تعداد موارد آن تغییر خاصی صورت نگرفته است. از طرفی تعداد موارد بروز سالیانه این بیماری در این منطقه نسبت به سایر مناطق کشورمان بیشتر می‌باشد، بنابراین اقدامات لازم جهت کنترل این بیماری ضروری به نظر می‌رسد.
واژه‌های کلیدی: کیست هیداتیک، اپیدمیولوژی، جراحی
دریافت: 1394/3/11 | پذیرش: 1394/3/11 | انتشار: 1394/3/11

Sarkari B, Naghmachi M, Azimi S, Vaezi M, Ebrahimi S. Human Cystic Echinococcosis in Yasuj: A Survey of Ten Year Hospital Records. armaghanj 2007; 12 (3) :127-134

سرکاری بهادر، نغماچی محسن، عظیمی سمیه، واعظی مرضیه، ابراهیمی صدیقه. بررسی موارد جراحی شده کیست هیداتیک در بیمارستان‌های شهر یاسوج در طی یک دوره ده ساله ( 1384-1374). ارمغان دانش. 1386; 12 (3) :127-134