بهمن خلیلی 1، قربانعلی شهابی ، سلیمان خیری ، بهادر سرکاری ، مهدی خلیلی ، مریم صمدزاده
1- ، bahman55_Khalili@yahoo.com
مقدمه و هدف: کریپتوسپوریدیوم با انتشار جهانی، یکی از عوامل مهم اسهال در کودکان و افراد دارای نقص سیستم ایمنی شناخته شده است. عمده تحقیقات انجام گرفته در خصوص این انگل در سه دهه اخیر و به خصوص در بیماران دارای نقص سیستم ایمنی از کشورهای توسعه یافته گزارش شده و اطلاعات جامع و وسیعی در مورد میزان شیوع و عوامل مؤثر در آلودگی با این انگل در ایران در دست نمی‌باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع کریپتوسپوریدیوم و عوامل احتمالی مرتبط با کریپتوسپوریدیوزیس در کودکان زیر 5 سال بستری مبتلا به اسهال بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی روی 171 نمونه مدفوع گرفته شده از کودکان بستری در مرکز آموزشی ـ درمانی هاجر(س) شهرکرد از اردیبهشت لغایت شهریور ماه 1384 و با استفاده از تست الیزا برای جستجوی آنتی‌ژن سطحی کریپتوسپوریدیوم انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل کردن یک پرسشنامه استاندارد جمع‌آوری گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری مجذور کای و دقیق فیشر آنالیز گردید. یافته‌ها: در مجموع 8 مورد ( 5 درصد) آلودگی با کریپتوسپوریدیوم تشخیص داده شد و بیشترین میزان آالودگی در کودکان زیر 1 سال با 6 مورد ( 6درصد) دیده شد. دو مورد (4 درصد) موارد مثبت هم در گروه سنی 2ـ1 ساله مشاهده گردید. در این بررسی ارتباط بین جنس و آلودگی با این انگل وجود دارد، به طوری که میزان آلودگی به طور معنی‌داری در پسرها بیشتر از دخترها بود (05/0 (p<. در این مطالعه همچنین ارتباط معنی‌داری بین عدم استفاده از شیر مادر و وزن کمتر یا مساوی 2500 گرم در هنگام تولد و آلودگی با این انگل دیده شد (05/0 (p<. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که میزان شیوع آلودگی با این انگل در کودکان زیر 5 سال بستری مبتلا به اسهال در شهرکرد تقریباً برابر سایر مطالعات مشابه در دیگر نقاط کشور بوده و از عوامل احتمالی مؤثر در آلودگی با کریپتوسپوریدیوم می‌توان پسر بودن، دارا بودن وزن کمتر یا مساوی2500 گرم در هنگام تولد و بهره ‌نبردن از شیر مادر در زمان نوزادی را می‌توان نام برد.
واژه‌های کلیدی: اسهال، الیزا، کریپتوسپوریدیوم، کودکان
دریافت: 1394/3/11 | پذیرش: 1394/3/11 | انتشار: 1394/3/11

Khalili B, Shahabi G, Khayeri S, Sarkari B, Khalili M, Samadzadeh M. Prevalence of Cryptosporidium and Risk Factors Related to Cryptosporidiosis in Hospitalized Children under 5 Years of Age Due to Diarrhea (Shahrekord- 2005). armaghanj 2007; 12 (3) :105-115

خلیلی بهمن، شهابی قربانعلی، خیری سلیمان، سرکاری بهادر، خلیلی مهدی، صمدزاده مریم. بررسی میزان شیوع کریپتوسپوریدیوم و عوامل احتمالی مرتبط با کریپتوسپوریدیوزیس در کودکان زیر 5 سال بستری مبتلا به اسهال( شهرکرد-1384). ارمغان دانش. 1386; 12 (3) :105-115