شهلا نجفی دولت آباد1 ، اورنگ ایلامی2 ، مرتضی عسکری3 ، مهین روزی‌طلب4 ، مرضیه حسینی 5
1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
3- گروه فارماکولوژی، دانشگاه راجیوگاندی، بنگلور، هندوستان
4- گروه اتاق عمل، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، m.hosseini235@yahoo.com
مقدمه و هدف: اشتباه دارویی به عنوان کاربرد یا استفاده نامناسب دارو که قابل پیشگیری است تعریف شده است. هدف از این مطالعه بررسی تعیین میزان هم‌خوانی در ثبت اطلاعات دارویی بین کاردکس و کارت‌های دارویی با پرونده، در بیمارستان‌های آموزشی شهر یاسوج بود. روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1391 در بیمارستان‌های آموزشی شهر یاسوج انجام شده است. روش نمونه‌گیری از نوع نمونه در دسترس بود. تعداد 400 مورد از پرونده‌های بیماران انتخاب و دستورات دارویی آنها با دستورات دارویی ثبت شده در کاردکس و کارت‌های دارویی تطبیق داده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS و به کمک آزمون‌های توصیفی انجام شده است. یافته‌ها: در 400 پرونده مورد بررسی، 1670 مورد تجویز دارو وجود داشته است و مجموع خطاهای موجود در کاردکس و کارت‌های دارویی 337 مورد بوده است. بالاترین درصد عدم هم‌خوانی مشخصات دارویی در کاردکس و کارت‌های دارویی با پرونده‌ها مربوط به ثبت روش تجویز دارو بوده که به ترتیب 41 درصد و 2/43 درصد برآورد شده است. ثبت 5 درصد از داروهای تجویز شده، در کاردکس و 4/23 درصد در کارت دارویی انجام نشده بود. از داروهایی که در پرونده حذف شده بود، 1 درصد آنها در کاردکس و5/2 درصد آنها در کارت دارویی حذف نشده بود. نتیجه‌گیری: موارد نسبتاً زیادی از عدم مطابقت مشخصات دارویی بین کاردکس و کارت با پرونده بیماران وجود دارد که لازم است علت یابی شده، هم‌چنین روش‌های نوین ثبت دستورات دارویی در بیمارستان‌ها اجرا شود.
واژه‌های کلیدی: اشتباه، دارو، پرستار، عوارض دارویی، خطای دارویی
دریافت: 1394/3/10 | پذیرش: 1394/3/10 | انتشار: 1394/3/10

Najafi S, Ilami O, Askari M, Rozi Talab M, Hosseini M. The Consistency Rate of Drug Record Information between Cardex and Patients Medical Cards in Teaching Hospitals of Yasuj, Iran. armaghanj 2015; 20 (3) :264-272

نجفی دولت آباد شهلا، ایلامی اورنگ، عسکری مرتضی، روزی‌طلب مهین، حسینی مرضیه. میزان هم‌خوانی در ثبت اطلاعات دارویی بین کاردکس و کارت‌های دارویی با پرونده بیماران در بیمارستان‌های آموزشی شهر یاسوج. ارمغان دانش. 1394; 20 (3) :264-272