چکیده:
هدف و هدف: نتایج منتشر شده مطالعههای متعدد نشان میدهند که حجم نسبتاً بالایی از مراقبتهای سلامت به طور نا مناسب و غیرضروری ارایه میشوند . بزرگی خوشخیم پروستات، یک بزرگی غیر بدخیم غده پروستات است. علایم مربوط به این بیماری یکی از متداولترین مشکلات در بیشتر مردان سالمند است. این مطالعه به منظور بررسی و تعیین ملاکهای مناسب جراحی بزرگی خوشخیم پروستات انجام گرفته است.
مواد وروشها: در این مطالعه کیفی که در سالهای 1387-1386 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، از RAND Appropriateness Method (RAM)که به عنوان ابزاری جهت ارزیابی مناسبت مراقبتهای بهداشتی ـ درمانی، طراحی شده است، استفاده گردید. یک پانل متشکل از 9 نفر از متخصصین اورولوژی، لیست سناریوهای مربوط به درمان بزرگی خوشخیم پروستات را بر اساس منابع علمی تعیین شده و تجربیات بالینی خود در یک مقیاس نمرهبندی از 1 تا 9 و در دو مرحله مورد بررسی و داوری قرار دادند. پس از جمعآوری نهایی، سناریوها در سه گروه مناسب، نا مطمئن و نامناسب دستهبندی شدند. برای تهیه لیست سناریوهای درمان بزرگی خوشخیم پروستات، از راهنماهای بالینی مربوط به بزرگی خوشخیم پروستات استفاده شد که مناسبترین ومعتبرترین آنها با استفاده از ابزار نقد راهنماهای بالینی انتخاب گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کاپا تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: از تعداد 282 سناریوی مربوط به نوع درمان بزرگی خوشخیم پروستات که در 9 اندیکاسیون مرتبط با احتمال عمل جراحی بزرگی خوشخیم پروستات قرارداشت، 73 سناریو (9/25 درصد) مناسب برای جراحی، 7 سناریو(5/2درصد) نامناسب برای جراحی و14 سناریو (5 درصد) نامطمئن تشخیص داده شد. همچنین از 94 سناریوی مربوط به جراحی بزرگی خوشخیم پروستات، 75 سناریو (حدود 80 در صد) مناسب و 8 سناریو (5/8 درصد) نامناسب تشخیص داده شدند .
نتیجهگیری: در حال حاضر با توجه به کمبود و یا فقدان شواهد علمی برای تصمیم گیریهای مناسب در ارایه مراقبتهای سلامت، روشهای مبتنی بر توافق از جمله متد به کار رفته در این مطالعه، از مهمترین اقدامها در راستای ارایه خدمات مناسب، ارتقای کیفیت و کاهش هزینهها میباشد. همچنین، نتایج مشابه به دست آمده از سایر مطالعههای انجام گرفته در خصوص تعیین مناسبت درمان بزرگی خوشخیم پروستات با روشی که در این مطالعه به کار رفته است، اعتبار وروایی این متد را نشان میدهد.
واژههای کلیدی: ملاکهای مناسب، بزرگی خوشخیم پروستات، ابزار نقد راهنمای بالینی
Ostovar R, Pourreza A, Rashidian A, Mehrabi S, Mehrsay A, Mahmoodi M, et al . Developing appropriate criteria for Benign Prostatic Hyperplasia Surgery Using RAND Appropriateness Method (RAM). armaghanj 2009; 14 (2) :75-86 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-602-fa.html
استوار رحیم، پور رضا دکتر ابوالقاسم، رشیدیان دکتر آرش، محرابی دکتر صدراله، مهرسای دکتر عبد الرسول، محمودی دکتر محمود، و همکاران.. تعیین ملاک های مناسب عمل جراحی بزرگی خوشخیم پروستات با استفاده از RAND Appropriateness Method (RAM). ارمغان دانش. 1388; 14 (2) :75-86